Soul Sister Dance Revolution – Playground Kids: De val van Icarus

door Jens Van Lathem

“Nog nooit is een bandnaam zo goed gekozen, Soul Sister Dance Revolution, ik geef het graag toe, tot twee minuten geleden was ik een laffe lul van een Soulsister.” Polle Pap & Jan Leyers zien met lede ogen aan wat Nico Dijkshoorn in De Wereld Draait Door met zijn poëtisch talent bevestigde: de jongens van Soul Sister Dance Revolution veroveren zonder genade de Nederlandse muziekscène. Wie uitgeroepen wordt tot 3FM Serious Talent, een nummer-één-plaats verovert in de iTunes Alternative Charts en eruitziet als de schoonzonen die voor je ouders nog net door de beugel kunnen mag zich gerust op de borst kloppen. Over de muziek zouden we kort kunnen zijn: de algemene consensus bejubelt hen als de nieuwe Kasabian en wie zijn wij om die tegen te spreken? Toch is het interessant te onderzoeken wat deze aardige vlegels nog drijft.

Veel tijd om echt na te denken krijg je niet want ‘Baby Gazelle’ luidt de revolutie in met een ware clusterbom. De strakke gitaren echoën Hollywood Porn Stars en de overvloed aan tekst rolt van de tong met de agressiviteit van Urban Dance Squad.“It’s not easy, to be the cool kid” zijn profetische woorden op ‘Playground Kids’. Het nummer zelf wordt nog wel vruchtbaar bezeten door de geest van Arctic Monkeys, maar na dit openingsduo maakt het niveau een dramatische val.

Zo begint ‘Soldiers of Love’ veelbelovend voor het zich ontpopt tot een mat doorslagje van een niet nader genoemd The Killers-nummer. De snerende vocalen op ‘Start a War’ worden dan weer een ware uitputtingsslag voor de oren en tot overmaat van ramp wordt het lied lang en geforceerd uitgesmeerd om toch maar casual cool te zijn.

Tijdens het laatste offensief lijkt de plaat opnieuw de artillerie van het prille begin op te zoeken. Afsluiter ‘I Hate Rock & Roll’ is daar het perfecte voorbeeld van. De zanger preekt de passie, de muziek doet haar best nonchalant te zijn maar opeens is daar een refrein dat The Fratellis al zes keer geschreven hebben. Er wordt spijtig genoeg al te vaak binnen de lijntjes gekleurd.

Soul Sister Dance Revolution heeft de laatste jaren goed opgelet in de lessen van Arctic Monkeys, The Killers, The Enemy en al de anderen. Ze verdienen er net genoeg punten voor aandacht en inzet mee, maar om een plaat spannend te houden moeten ze misschien in de leer bij de iets oudere leermeesters.

Soul Sister Dance Revolution Facebook

Verdeeld door Rough Trade