Sunflower Bean mist eigenzinnigheid op ‘Twentytwo in blue’

door Michelle Geerardyn

Sunflower Bean kreeg na de release van haar debuutalbum vaak te horen dat het deed denken aan Pixies, Blondie en Sonic Youth. Die referenties waren toen begrijpelijk en zelf was de band daar tevreden mee. Wie wordt nu niet graag omschreven als ‘een gevarieerd geluid dat niet meteen in een hokje te plaatsen is’? Op ‘Twentytwo in blue’ rijst echter de vraag hoe zwaar je die inspiratie kan laten doorwegen.

Waar de vergelijkingen bij de eerste plaat nog terecht waren, gaat Sunflower Bean bij ‘Twentytwo in blue’ een stap te ver. Opkijken naar andere artiesten kan. De lijn tussen inspiratiebron en schaamteloos kopiëren is echter flinterdun en op sommige momenten zelfs onbestaand. Als je bij ‘I was a fool’ anderhalve seconde denkt dat er een cover van het Fleetwood Mac-monument ‘Dreams’ aankomt, ben je niet alleen. De rest van het nummer kan gerust doorgaan voor eerbetoon aan de groep. ‘Puppet strings’ heeft dan weer ontegensprekelijk dezelfde intro als ‘Howlin’ for you’ van The Black Keys. Sunflower Bean bracht eerder een ep uit met vier covers, waaronder ‘Harvest moon’ van Neil Young. Het lijkt er hier echter op dat de band even vergeten was dat het deze keer om een plaat met originele nummers ging.

Kwalitatief is er nochtans weinig op aan te merken. De drie 22-jarigen zijn niet te betrappen op slordigheden en aanvankelijk beginnen de nummers met veelbelovende streepjes gitaar. Helaas is het tweede grote probleem dat 40 minuten winterbeelden kijken ongeveer evenveel emoties losmaakt als het beluisteren van dit album. Als het er dan toch in slaagt, is het vooral ergernis dat de kop opsteekt. Het energieniveau stijgt nooit exponentieel, valt niet snugger terug en blijft – als je inkakker ‘Any way you like’ niet meetelt – constant hangen op dezelfde irritante hoogte. De stem van Cummings is na vijf nummers als een mug die je maar niet doodgemept krijgt. Vervelend.

Fleetwood Mac is een beetje als pizza. Pizza is altijd goed. Laat ons stellen dat Sunflower Bean de Fleetwood Mac van de Aldi is. Het is perfect binnen te houden maar na 11 van die dingen wil je gewoon the real deal van bij de Italiaan om de hoek.

Sunflower Bean speelt 10 april in Trix (info & tickets).