The Cambodian Space Project – 2011: A Space Odyssey: psychedelische rock en traditionele Cambodjaanse pop

door Tiffany Devos

Het is eens iets anders, een Cambodjaans-Australisch-Franse band die westerse rock ’n roll combineert met traditionele Khmer liedjes en -instrumentatie. Deze kruisbestuiving van culturen komt misschien nog het best naar voor in ‘Kolos Srey Chaom’ (Love Gold) waarin zangeres Sry They de lyrics van een liedje van Ros Sereysothea over de klanken van Shocking Blue’s klasssieker ‘I’m Your Venus’ zingt.

Zelf beschrijven ze hun muziek als psychedelisch Khmer rock. De vergelijking met Dengue Fever, die Cambodjaanse pop en psychedelische rock combineren, is dan ook nooit ver weg. Ondertussen is The Cambodian Space Project uitgegroeid tot de populairste band van hun land en kregen ze de eer om op de vijftigste verjaardag van een olifant te spelen. En oh ja, ook voor Hillary Clinton.

De groep wil ook graag een boodschap de wereld in sturen. Zangeres Srey Thy gebruikt haar recent verworven succes om door middel van workshops en toespraken mensen bewust te maken van het mensenhandelprobleem in Cambodja en omstreken. Haar betrokkenheid bij dit onderwerp is niet toevallig, want zelf werd ze op achttienjarige leeftijd ontvoerd en bijna in de seksindustrie gedwongen. Thy’s leven sloeg drastisch om toen ze ontdekt werd in een karaokebar door oprichter Julien Poulson. Momenteel, als aanvoerster van The Cambodian Space Project, lacht het leven haar toe.

Het album bestaat voor meer dan de helft uit covers en hommages aan legendarische artiesten uit de jaren ’60 en ’70, de “golden age”, van de Cambodjaanse popmuziek zoals Pan Ron, Sinn Sisamouth and Ros Sereysothea. Jammer dat de doorsnee Nederlandstalige niets van de teksten begrijpt. Niettemin blijven de liedjes goed hangen en betrap je jezelf erop in de douche een hoopje nietszeggende lettergrepen te kwelen. Deze mengelmoes van jengelende gitaren, oriëntaalse stem en vele aanwezige accordeons en harmonica’s met een bluesy vibe blijkt ook erg dansbaar te zijn, ideaal om even de woonkamer rond te swingen. Helaas zijn wij westerlingen het Cambodjaanse stemgeluid niet gewend en kan het af en toe eens gaan tegensteken.

The Cambodian Space Project is een band die veel te vertellen heeft en die de korte dertig minuten dat het album lang is, blijft boeien. Veel langer had het niet moeten duren, want uiteindelijk horen we te veel van hetzelfde en is het niet iets dat we alle dagen door de speakers willen jagen.

The Cambodian Space Project MySpace

Album verdeeld door Munich Records