The Heavy – The Glorious Dead: funky, soulvol en (helaas) ook wisselvallig

door Bram Pollers

‘The House That Dirt Built’, de vorige langspeler van The Heavy, gooide hoge ogen in de Verenigde Staten. Single ‘How You Like Me Now’ kreeg zelfs een plaats in de seizoensfinale van de populaire serie ‘Entourage’. En wat brengt succes met zich mee? Verwachtingen. The Heavy klinkt op ‘The Glorious Dead’ nog altijd als zichzelf: funky, soulvol en (helaas) ook wisselvallig.

“Think vintage, but keep it contemporary – that’s our approach”, de omschrijving van hun muziek volgens Kelvin Swaby. Single ‘What Makes a Good Man’ maakt meteen duidelijk wat de zanger hiermee bedoelt. Een bluesy gitaarriff – hij zou van The Black Keys kunnen zijn – in combinatie met het gospelkoor, alles waar The Heavy voor stond op zijn voorganger, etaleren ze hier ook weer netjes. Opener ‘Can’t Play Dead’ is een rechttoe rechtaan zombierocker voorzien van samples uit een horrorfilm en op ‘Curse Me Good’ haalt het Engelse viertal zelfs hun akoestische gitaar boven. Resultaat: een feelgood countrydeuntje en zelfs wat whistling op de achtergrond.

Helaas blijft niet het hele album even spannend. ‘Big Bad Wolf’ is rauwe kost vergeleken met het openingstrio, en ook de volgende nummers halen een niveau dat degelijk is, maar niet meer dan dat. Al vonden we nog 1 uitzondering: ‘Just My Luck’ begint met een vette gitaarriff en uptempo drums, gaat vervolgens naar een intermezzo waar soul centraal staat, om dan weer volledig te ontploffen – inclusief blazers en viool. Knap en hoogstaand zijn enkele bijvoeglijke naamwoorden die in ons hoofd rondzwerven bij het horen van dit lied.

The Heavy opende veelbelovend, maar kon de verwachtingen – net als op ‘The House That Dirt Built’ – geen volledig album inlossen. The Heavy staat nog steeds voor neo soul met bluesinvloeden. De dansbare broertjes van The Black Keys, if you will. Maar net als The Black Keys zullen ze een tijdje moeten zoeken naar de de juiste elementen om door te breken bij de grote massa.

The Heavy website

Album verdeeld door PIAS