The Imaginary Suitcase – Putting Things On Top Of Other Things: muzikale tristesse

door Indiestyle

‘Putting Things On Top Of Other Things’, de nieuwe cd van The Imaginary Suitcase, zou er één moeten zijn die je meekrijgt als je een portie antidepressiva gaat halen. Liedjes met teksten als “I wish I was never born” en “I hope everybody will let you down” overvallen je met tristesse terwijl je wordt omarmd door een spel van harmonica of ruwe gitaargeluiden.

Het eerste nummer ‘Flakes‘ vat de sfeer van de hele cd al helemaal samen, en zet inhoudelijk een lijn voor de volgende songs. Die lijken allemaal te zijn gezongen door een man die leeft volgens het principe “alle vrouwen zijn hetzelfde” omdat hij er meermaals door gekwetst lijkt te zijn. “I need you but I hate you”, een zin uit ‘To Want You‘, kan dat bevestigen.

Anderzijds is er instrumentaal variatie. Soloartiest Laurent Leemans kleedt ‘Flakes’ vrijwel enkel met gitaargeluid in, voor de rest houdt alleen de diepe stem van de zanger je warm. Als je twee nummers verder gaat, dan verrast ‘Frozen Feathers’ je door de zware tekst heen met een zacht en kalmerend harmonicaspel.

Verrassend is ‘Zombie for you’. Het lied brengt je midden in een bruin café, waar je juist de achtste whisky achterover hebt gehaald terwijl je je hart bij de barman lucht. Laurent Leemans weet de humor te zien van de fases in dronken zijn. De artiest begint met de meer dan toepasselijke zin “I got drunk again”, waarna hij teruggrijpt naar herinneringen, en uiteindelijk schreeuwt hij “kus mijn kloten” door een opsomming te maken van alle slechte dingen die hij de vrouw toewenst. De muzikant smijt op een knappe manier een beeld voor ogen.

‘Putting Things On Top Of Other Things’ is de gekwetste ziel, gekleed in verschillende jasjes van instrumenten. Een liveperformance van The Imaginary Suitcase zou daardoor verrassender zijn dan de cd zelf.

The Imaginary Suitcase live zien kan binnenkort in Brussel (La Porte Noire, 20.06, info & tickets en Under Towers Festival, 23.06, info & tickets) en Brugge (‘t Opkikkertje, 16.11, info & tickets). Check de website van de artiest voor updates.