The Maydays – MRK. II: degelijk, zonder meer

door Bram Pollers

Als het op rockmuziek aankomt, hebben de Nederlanders lange tijd achter de Belgen aangehold. Spontane jaloezie kwam er in hun muziekliefhebbende hoofden op bij het horen van The Black Box Revelation, Triggerfinger, dEUS en recenter The Sore Losers. Waarom ligt het niveau in het zuiden der Lage Landen zoveel hoger in vergelijking met het noorden?

Excuseer, het niveau lag hoger. De laatste jaren is er een inhaalbeweging bezig. Dewolff, Go Back To The Zoo en Blaudzun, allen hebben ze het potentieel om Europa in te pakken. Volgende band in rij: The Maydays. Deze jonge honden brengen rock’n roll met scherpe gitaarriffs en zang die schippert tussen spoken word en licht geschreeuw. De grootste troef van dit gezelschap: de energie druipt er vanaf. Nummers als ‘Mad II’ en single ‘The Pressure’ zijn rechttoe rechtaan, to the point. Verscholen achter die zware gitaarmuren zitten naast de woorden van zanger Pieter Sneep samples van politieke statements. Op deze manier bekritiseert de groep de banken en de wereldpolitiek. Geen voor de hand liggende keuze als jonge band.

Helaas mist het album wat echte hoogtepunten. De meeste nummers zijn energetisch en krachtig, maar er zijn geen echte uitschieters. Vermoedelijk kunnen (en zullen) The Maydays live een veel hoger rendement halen dan op plaat. Er zit muziek in deze heren, maar ze hebben nog wel wat paden af te leggen. Op dit moment is het degelijk, zonder meer.

Je kunt het album momenteel helemaal gratis downloaden op de website van The Maydays