The Vaccines – Come Of Age: geen eendagsvliegen

door Bart Somers

What Did You Expect From The Vaccines? Het antwoord van veel mensen op de vraag die de band zelf stelde in de titel van hun debuut luidde vermoedelijk: “dat jullie één knaller van een album maken, serieus worden opgeblazen door de Engelse pers, om daarna pijlsnel af te zakken richting vergetelheid”. Anderen hoopten waarschijnlijk dat de groep de Britse rock ‘n roll opnieuw jarenlang naar een hoger niveau zou tillen.

Eendagsvliegen lijken The Vaccines alvast niet te gaan worden. Songs als ‘No Hope’ en ‘Teenage Icon’ halen moeiteloos het niveau van ‘Blow It Up’ of ‘Wetsuit’. Rocken kunnen deze Britten als de besten, al vermoeden we dat hun tweede langspeler minder hoog zal scoren in de eindejaarslijstjes. Too much too soon? ‘Come Of Age’ is voor meer dan de helft een erg knap album, al heeft de groep Tia Hellebauts- en Kim Clijstersgewijs de wereldprestaties uit het verleden niet helemaal geëvenaard. Er valt genoeg te genieten, alleen gaat de euforiemeter niet bij elk nummer genadeloos in het rood, wat op ‘What Did You Expect From The Vaccines’ wel het geval was. Wat ook opvalt is dat de zang zowat over de ganse lijn minder goed uit de verf komt. Hebben de recente stemproblemen hier wat mee te maken?

The Vaccines zetten de sceptici met ‘Come Of Age’ een neus. Dit is een langspeler met enkele serieuze kandidaat-radiohits. De drang om te evolueren die we merken in bijvoorbeeld ‘Aftershave Ocean’ opent perspectieven op een carrière die meer dan een decennium zal beslaan, wat we kunnen toejuichen. Al hoeft dat derde album niet noodzakelijk voor december 2013 te zijn. Aan een overkill à la Kaiser Chiefs heeft niemand wat.

The Vaccines live zien kan binnenkort in Amsterdam (Paradiso, 17.10, info & tickets), Brussel (AB, 19.10, info & tickets) en Lille (l’Aéronef, 08.11, info & tickets).

The Vaccines website

Album verdeeld door Sony Music