The Van Jets – Halo: Genuanceerd en meer beredeneerd

door Yanni Ratajczyk

The Van Jets staan wellicht in het lijstje van je favoriete West-Vlaamse bands. De Oostendenaren, die in 2004 van zich lieten horen door Humo’s Rock Rally te winnen, zijn ondertussen een vaste waarde in het Belgische muzieklandschap. Na twee platen, waarvan vooral de laatste een enorm succes was met hitsingles als ‘The Future’, verwelkomen de heren ons met hun volgende worp.

Wanneer het gezelschap de studio introk, kregen we het bericht dat we een compleet andere plaat konden verwachten. Ook hoorden we dat Jeroen ‘Papillon’ De Pessemier, frontman van The Subs, zou aantreden als producer, het was dus duidelijk dat de groep wat nieuwe wegen wou inslagen.

Na een tijdje kregen we ‘Here Comes The Light’ te horen. De eerste single van ‘Halo’ is een song met een duidelijk potentieel, knappe harmonieën en het vermogen zich voor geruime tijd vast te nestelen in menige hersenpan. Wij waren blijkbaar niet de enigen die zich hiertoe aangetrokken voelden, de Marquee op Pukkelpop barstte uit zijn voegen door het massaal opgedaagde publiek dat benieuwd was naar nieuw materiaal van de band. Wat we toen hoorden was niet mis: aanstekelijke muziek, met veel orgeltjes en synths, verzorgd door nieuwkomer Floris De Decker, bekend van Team William.

Als we ‘Halo’ opzetten, kunnen we inderdaad kennismaken met een stel knappe nummers. In ‘Broken Bones’ horen we dat het geluid van The Van Jets, vermengd met meer elektronische klanken, helemaal geen slechte combo is. Ook ‘Danger Zone’ is een zeer aanstekelijk liedje, dat op gang getrokken wordt door een prettig synthriedeltje, waarna Johannes Verschaeves herkenbare stem de song helemaal afmaakt. Andere knappe nummers zijn ‘If I Was Your Man’ en ‘Bankers’, vooral de laatstgenoemde dringt dreigend en intrigerend, en draagt een geluid mee dat we niet gewoon zijn van The Van Jets, al lijkt het hun wel goed af te gaan. ‘Mystify’ begint zeer sterk, maar vervaagt al snel weer tot iets wat niet echt de aandacht trekt.

De vorige plaat ‘Cat Fit Fury’ was een echte hit in the face en bevatte vooral nummers die je direct van de eerste luisterbeurt door en door leek te kennen. ‘Halo’ is genuanceerder, sommige stukjes hebben wat meer tijd nodig om ontdekt te worden. Voorbeelden zijn ‘Waited Long Enough’ en ‘Zodiac’. Dit hoofdstuk uit de carrière van The Van Jets is meer beredeneerd, en bevat songs die je misschien niet meteen bij het nekvel grijpen, maar wel een goede indruk nalaten. Deze langspeler zal zich niet zo lang parkeren in onze cd-speler als de vorige twee platen, maar zal af en toe zorgen voor een aangename (her)ontdekking.

The Van Jets live zien kan binnenkort in Breda (Mezz, 02.11, info & tickets), Utrecht (Tivoli, 08.11, info & tickets), Brussel (AB, 10.11, info & tickets). Check de Facebook-page van de band voor een overzicht van alle datums en plaatsen.

Album verdeld door PIAS