Tom McRae – From The Lowlands: sobere en persoonlijke plaat

door Gert Thijs

‘From the lowlands’ was origineel voorzien als het tweede deel van ‘The alphabet of hurricanes’ uit 2010. Zijn platenmaatschappij was hier niet wild van, dus nam Tom McRae het heft in eigen handen en brengt hij nu zijn zesde album in eigen beheer uit. De plaat bevat materiaal dat McRae opnam in een afgelegen boerderijtje in Somerset. Hij trok zich hier terug terwijl hij met zijn band aan een nieuwe cd werkte die volgend jaar verschijnt. Het heeft wat weg van een tussendoortje en ongewild krijg je bij de eerste beluistering het gevoel dat je naar een EP aan het luisteren bent en niet naar een volledig afgewerkte langspeler. De uiterst sobere uitvoeringen zullen daar voor iets tussen zitten maar zoals alle werk van Tom McRae geeft het zijn ziel pas bloot na een aantal luisterbeurten.

Langzaam sluipen de uitgepuurde songs bij je binnen en wordt het duidelijk dat de Engelse singer-songwriter een heel intieme, persoonlijke plaat gemaakt heeft. Die sobere inkleuring met enkel gitaar of piano en met hier en daar wat strijkers brengt zijn beklijvende stem nadrukkelijk naar voor en biedt alle ruimte voor de teksten. Ze zijn melancholisch, donker en handelen over stukgelopen relaties en hoe ze te overleven. ‘Lately is all I know’ en ‘Nothing on dry land’ openen sterk, en zetten de toon. Ze sluiten eigenlijk perfect aan bij ’15 miles down the river’, de laatste song op ‘Alphabet of hurricanes’, en zo vormen beide platen een mooi geheel. Verderop werden we ook geraakt door ‘From the lowlands’ en ‘All that’s gone’. Niet bepaald songs waar je vrolijk van wordt maar die wel oprechte emoties bij je oproepen.

Het is niet alleen zwaarmoedigheid want met ‘Sloop John B’ en ‘Fuck you Prometheus’ staan er ook twee lichtvoetigere nummers op ‘From the lowlands’. Tom McRae en The Beach Boys, niet meteen een voor de hand liggende combinatie, maar de manier waarop hij de tekst hier naar zijn hand weet te zetten, maakt dat de song past binnen het geheel. De plaat eindigt met een episch “Alphabet of hurricanes”. We worden meegenomen op een tocht door Amerika waarbij hij terugkijkt op een gebroken relatie, wat ze had kunnen zijn, hoe het anders uitdraaide en je toch doorgaat met je leven, met vallen en opstaan.

‘From the lowlands’ is een bloedeerlijke plaat geworden ontdaan van alle franjes. Veel nieuwe fans zal Tom McRae met deze release niet winnen volgens ons, maar de schare trouwe volgers die hij ondertussen heeft, zal deze sobere en persoonlijke Tom McRae zeker weten te appreciĆ«ren. Ergens hopen we dat hij nog dikwijls naar Suffolk terugkeert om van daaruit zijn donkerste gedachten om te zetten naar prachtige songs.

Tom McRae kan je live aan het werk zien op 13.05 tijdens Les Nuits Botanique, Brussel (info & tickets), op 14.05 in de Effenaar, Eindhoven (info & tickets), op 15.05 in het Paard, Den Haag (info & tickets), op 16.05 in Leeuenbergh Kerk, Utrecht (info & tickets) en op 18.05 in De Duif, Amsterdam (info & tickets).

Tom McRae website

Uitgebracht door Buzzard Tree Records