Underground Railroad – White Night Stand: pittige liedjes, mooi uitgesponnen gitaarspel en puntige melodieën

door Jort

Het drietal Underground Railroad komt oorspronkelijk uit Parijs, maar huist al een tijdje in Londen, de stad waar ook de nieuwe plaat ‘White Night Stand’ is opgenomen. Volgens zingende drummer Raphael Mura is dit hun eerste album waarvan ieder nummer als geslaagd aanvoelt. Dat is niet verwonderlijk want op ‘White Night Stand’ staan elf pittige liedjes met mooi uitgesponnen gitaarspel en puntige melodieën.

Nu de populariteit van het gruizige lo-fi-geluid op zijn hoogtepunt is, lijkt de timing voor dit album perfect. De Franse band zorgt er gelukkig wel voor dat de vorm niet boven de inhoud gaat. Mooie popliedjes als ‘We Were Slumbering’ worden afgewisseld met hoekigere nummers als ‘Lucky Duck’ of ‘Ginkgo Biloba’. Even dreigt Underground Railroad uit de bocht te vliegen door minutenlang de gitaren te laten doorgalmen op het bijna tien minuten durende ‘Seagull Attack’, maar de band herpakt zich met het aangenaam poppy ‘Traces To Nowhere’ en sluit vervolgens af met het groots klinkende ‘Rude Awakening’.

‘White Night Stand’ verdient wat ons betreft geen originaliteitsprijs, maar staat vol met goed uitgedachte liedjes die ook na een paar luisterbeurten nog de moeite zijn. Liefhebbers van stevige gitaarmuziek en goede popsongs zullen er hun hart aan kunnen ophalen.