Various Artists – Soulshaker vol. 7: perfect om een saaie zondagmiddag om te toveren tot funky feestje

door Indiestyle

James Brown lives! ‘Soulshaker’ is een aardige compilatie van hedendaagse soul. Het genre dat bij ons niet zo’n enorme aanhang meer kent, is nog springlevend in Amerika. Terecht want de plaat zit boordevol feel good songs, perfect om een saaie zondagnamiddag om te toveren tot een funky feestje. Een goed voorbeeld om dit te illustreren is ‘Do Your Thing’. Het origineel ken je nog wel van Basement Jaxx, hier wordt het instrumentaal gebracht door het Britse 6ix Toys.

Naast soul bevat ‘Soulshaker’ ook jazz en funk. Tot die categorie behoort bijvoorbeeld het super groovy ‘Sookie Sookie’ van The Hi-Fly Orchestra dat uitpakt met een zeer opmerkelijke sax- en pianosolo. De meest kwalitatieve funksong is opener ‘His Voice’ van Elder William Smith. Hij weet je met zijn ongelooflijke gospelstem te raken. De tekst bestaat uit zowat 3 woorden: Lord, God en Jesus. De manier waarop hij zijn simpele boodschap echter wil overbrengen kan tellen. Het is Smith tegen de wereld, niemand houdt hem tegen.

De beste soulcompilatie aller tijden is dit niet. Een goede tip om onder de kerstboom te leggen is het daarentegen zeker wel.