Verslavende fijnproevers-pop op Hatchie’s debuut-ep ‘Sugar & spice’

door Mattias Goossens

Mochten oren kunnen niezen, we wilden dat ze als Hatchie klonken. Vorig jaar klopte de 25-jarige Australische Harriette Pilbeam een eerste keer (tevergeefs) aan de poort van de Grote Doorbraak met debuutsingle ‘Try’, nu probeert ze het met iets meer slagkracht en materiaal met ep ‘Sugar & spice’. Die is gekruid met vier nieuwe nummers en die eerste single, en is verslavender dan je lievelingssnoep.

De bubbelgumroze synthpop wordt ietsje donkerder gekleurd dankzij Pilbeams gitaargeluid, dat een duidelijke voorliefde voor Cocteau Twins prijsgeeft. We kunnen ons de vreugdekreetjes al voorstellen toen Cocteau Twins-gitarist Robin Guthrie openingsnummer ‘Sure’ onder handen nam voor een remix, als is die niet bijster baanbrekend. Zelf schuift ze ook Sky Ferreira, Kate Bush, Carley Rae Jepsen naar voren als inspiratie, en de als Australische onvermijdelijke liefde voor Kylie Minogue. Het is dus niet verwonderlijk dat de meeslepende melodieën en refreinen elkaar in sneltempo opvolgen, en ze nog eens blijven plakken ook. Enkel in ‘Bad guy’ verdunt ze de stroop met wat bitters, zonder aan overtuigingskracht in te boeten.

‘Sugar & spice’ is zo perfect afgekruid, en smaakt naar meer. Vooral ‘Sure’ en ‘Sleep’ hebben enorm veel potentieel, en het is redelijk onbegrijpelijk dat deze nog niet door meer mediamoguls opgepikt werden. Nu CHVRCHES naar de arena’s verhuisd lijkt, zou Hatchie wel eens in de voetsporen van Lauren Mayberry kunnen stappen. Want als ze met deze ep een ding bewijst, is het wel dat ze niet zomaar mag weggezet worden als het zoveelste aspirant-popsterretje.