Yo La Tengo – Fade: herfstige zondagmiddagplaat

door Pieter Malliet

Na een muzikale loopbaan van nagenoeg 30 jaar lijkt het hoge woord er al een tijdje uit voor de indierockers van Yo La Tengo. Het trio bevindt zich in een situatie waarin schijnbaar niets meer moet en compromis- en stressloos kan gegraven worden in hun meest persoonlijke sentimenten. Tijdens de hoogdagen van de lo-fi haalden de uit Hoboken afkomstige Amerikanen weliswaar geregeld de meer gespecialiseerde programma’s op MTV, maar de grote doorbraak bleef uit. De band heeft daarentegen altijd kunnen terugvallen op een gestaag aangroeiende, trouwe cultaanhang. Ook hun 13de langspeler ‘Fade’ is er één waar deze meest doorwinterde fans duimen en vingers bij zullen aflikken, al zien we de groep er tegelijkertijd niet al te veel nieuwe zieltjes voor zich mee winnen. Daarvoor komt het album wat te ingetogen, te filmisch en te weinig daadkrachtig over.

Het begint allemaal nochtans erg levendig met het door een frisse beat aangedreven en aan een – hoewel monotone – lichtvoetig sprankelende riff opgehangen ‘Ohm’. Wie houdt van het betere scruffy gitaarwerk spitst best flink de oren, vermits de distortionpedaal na deze opener onherroepelijk terug de kast in ging. Samen met het hieropvolgende, poppy kabbelende ‘Is That Enough’, het melancholische ‘Well You Better’ en de satijnen rocker ‘Paddle Forward’ lijkt Yo La Tengo nog voor halverwege het album hun meest vivante kruit verschoten te hebben. Het tempo wordt immers nog een tikkeltje naar beneden gehaald en vooral steunend op mooie gitaartokkels drijvend in een windstille zee aan subtiele strijkers- en blazersarrangementen, kabbelt ‘Fade’ gezapig en intimistisch naar haar dromerig fluisterende einde. De cd heeft wat weg van een ideale soundtrack bij een lui mijmerende zondagnamiddag waarop je recupererend van je exploten van de voorbije dagen die verdomde maandagmorgen nog even uit je geheugen tracht te bannen. Voer voor de echte liefhebbers dus.

Volgens ons zal het echtpaar Kaplan-Hubley nog wel een tijdje meedraaien in de muziekwereld, hoewel we ze niet echt wereldschokkend meer voor de dag zien komen. Hopelijk neemt niemand het ons kwalijk als we ‘Fade’ een typische zondagmiddagplaat van een band in de herfst van haar carrière noemen.

Yo La Tengo Live aan het werk zien kan binnenkort in Brussel (AB, 16.03, info & tickets) en Amsterdam (Paradiso, 17.03, info & tickets).

Yo La Tengo website

Album verdeeld door Beggars / V2