Zammuto – Anchor: creativiteit troef

door Simon Kremar

Zammuto is de band gebaseerd rond Nick Zammuto, bekend van het gesplitte cultfenomeen The Books. Met ‘Anchor’ wagen ze hun tweede worp. Alle taken, van schrijven tot masteren, doet Nick zelf in zijn home studio, dezelfde plek die ook afgebeeld staat op de albumcover. De titel verwijst naar zijn thuis, een anker waar hij kan op terugvallen.

Je zou zijn muziek kunnen definiëren als “moeilijk”, in dezelfde lijn van These New Puritans. Zammuto wordt gekenmerkt door onconventionele songwriting, in dit geval zijn dat liedjes met een speciaal metrum en ingewikkelde ritmes met tegentijden.Daarbij speelt de percussie een belangrijke rol. Ze ondersteunt niet enkel, maar functioneert ook als individueel instrument. De nummers bevatten geen vanzelfsprekende melodieën, al blijven er na een paar luisterbeurten toch enkele in je hoofd hangen. Met ‘Anchor’ levert de Amerikaan vooral plezier voor de hersenen, en minder voor het lichaam.

Één van de hoogtepunten ‘Great equator’ begint met een digitaal drumpatroon, gevolgd door slechts twee verschillende gitaarakkoorden. Daarop komt de harmonie, waarbij zijn eigen stem in twee lagen op elkaar ligt. De tekst “oh my love, it’s been more than fun, we’ve been around the sun” is niet vergezocht, maar zeker treffend. Het nummer gaat op het einde over naar een rondspringende synthmelodie, om het de luisteraar nu ook niet te gemakkelijk te maken. De sfeer wordt grimmiger in ‘Henry Lee (trad.)’: “he came in for a kiss, in her hand she held a pen knife, stuck between his ribs”.

Met ‘Your time’ haalt de artiest de onontkoombare en universele dood aan: “sooner or later, gonna be your time”. De elektronische productie en aanzwellende en wegebbende strijkers blijken de perfecte onderbouw voor de harmonie tussen Zammuto en de zangeres, Daniela Gesundheit, die de song tot een hoger niveau tilt. Maar dat allooi wordt niet behaald in nummers als de elektronische instrumental ‘Don’t be a tool’ en ‘Stop counting’, die eerder aanvoelen als probeersels dan afgewerkte schrijfsels.

Het is duidelijk dat Nick Zammuto ervaring heeft. Zijn teksten zijn goed geschreven en de liedjes zijn degelijk en goed geproducet. Originaliteit en creativiteit zijn een pluspunt, maar leiden niet noodzakelijk tot kwaliteit. De hoogtepunten zijn zeldzaam, maar uiteindelijk kunnen ze je wel raken, als een warme zon die opkomt op een plek waar je je thuis voelt.

Zammuto website

Album verdeeld door Konkurrent