Zo sprankelend als ‘DagxNacht’ van Seizoensklanken klonk een etmaal zelden

door Mattias Goossens

Vergeet alle bestaande muzikale associaties tussen jeeps en oerwouden; ‘DagxNacht’ is vanaf nu de enige achtergrondmuziek bij tropische jungletochten.

Zaten er op hun debuut-ep ‘metropool’ nog wat grijze donsveren in hun vederkleed, dan zijn ze met de release van hun eerste langspeler getooid in een paradijselijke kleurenpracht. Het enige jammere aan ‘DagxNacht’ is dat de vijfendertig minuten voorbij vliegen, al betrap je het duo daardoor nooit op herhaling of opvulling. De acht nieuwe nummers vinden elk hun eigen weg, doen hun ding en laten je achter met zin in meer.

Na heel wat Soundcloud-spielerei en die felgesmaakte eerste ep, is het een opluchting om te horen dat Seizoensklanken verder geëvolueerd is. De nummers op ‘DagxNacht’ klinken gestroomlijnder en voller, durven waar mogelijk groots uithalen en zijn deze keer volledig vrij van vocale samples. De acht nummers vormen samen een verfrissende cocktail waarvan je kan blijven nippen zonder risico op kater, een welkome portie vitamine D voor je trommelvliezen.

De reeds afgezaagde vergelijking met Darkside – met name het gitaarspel van Dave Harrington – blijft overeind, al horen we evengoed verknipte synthesizers à la Rustie (‘NxCHT’) of wereldse klankkleuren zoals we die kennen van Gold Panda. De sound die ze daarmee bouwen heeft internationale allures, en wanneer er wat synthwave binnensluipt in ‘Spectra(((‘ lijkt het alsof Geel niet zo ver van het Miami van de jaren ’80 ligt. ‘Benoe’ is dan weer de soundtrack bij een aftermovie die je koste wat het kost wil maken.

Het mag duidelijk zijn dat Seizoensklanken de wereld in technicolor registreert. Enkel in het tragere, donkere ‘Ethel’s dream’ vervagen de kleuren eventjes, al zorgt een invallende saxofoon ervoor dat het kwik nooit de dieperik induikt.

Hebben we al gezegd dat het uitstekend gaat met onze Belgische electronica? Bij deze.

Seizoensklanken stelt z’n debuut gratis voor in Kasterlee (De Gieterij, 1/04), Gent (Kinky Star, 6/04), Antwerpen (Cabron, 13/04) en Heist-Op-Den-Berg (De Living, 28/05).
22 april verzorgen ze het voorprogramma van Delv!s in De Klinker (info & tickets).