Bosuitstap is een laagdrempelig festival met een hoogwaardige affiche

Deze zomer kan je in Antwerpen voor het eerst naar Bosuitstap, een Antwerps festival van de organisatie achter PARK Festival en Foot Juice dat zich richt op de lokale jongeren met een cutting edge line-up. Vandaag worden nieuwe namen voor het gebeuren aangekondigd en met DJ Marfox is daar een prachtige, internationale naam bij waar elk beginnend festival alleen maar van kan dromen. Verder worden ook Zwangere Guy, 2 Times Nothing, Luie Louis, Toolbox, Cup Of tea collextive toegevoegd aan de affiche.

DJ Paypal, Sir Spyro, Niels Broos, Senay Kenfe, AliA, Darrell Cole, Nuit Blanche, Tusais x Mitxelena, Azer en Stadsduiven werden eerder al aangekondigd. Bosuitstap vindt plaats op 12 augustus aan de Magic Spiegeltent op Noordkasteel-Oost. We hadden een Q&A met organisator David Tricot om het festival beter te leren kennen.

Wat is het idee achter Bosuitstap?

We willen met PARK een breed, alternatief aanbod op het festivalseizoen presenteren met een verzameling van urbandisciplines voor en door Antwerpse jongeren, met extra aandacht voor podiumkansen aan jonge, beginnende artiesten en dit zo laagdrempelig mogelijk houden door met een lage inkom te werken. Daarnaast willen we intensief met Antwerpse jongeren samenwerken voor de volledige uitvoering van het festival.

Hoe onderscheidt Bosuitstap zich van andere festivals?

Wij merken op dat er onvoldoende podiumkansen zijn voor jonge beginnende muzikanten in professionele omstandigheden.
Daarnaast krijgen we het gevoel dat de urban music scene zich alsmaar meer begint op te splitsen in eigen netwerken. Wij willen deze netwerken dichter bij elkaar brengen, enerzijds door jongeren in verschillende disciplines een podiumkans te geven, anderzijds door jongeren het volledige aspect van de urban scene aan te bieden aan een breed publiek. In tegenstelling tot verschillende andere concepten proberen we eerder de verschillende aftakkingen samen te brengen, dan te focussen op een bepaald aspect van de urban cultuur.

Tenslotte merken we op dat de meeste professionele festivals mikken op een commerciële aanpak op vlak van programmatie en mikken op een middenklassepubliek met voldoende financiële middelen. Wij willen graag een laagdrempelig alternatief bieden aan jongeren met minder financiële middelen.

Wie wil je bereiken?

In de eerste plaats mikken we op alle jongeren uit Antwerpen tussen vijtien en dertig jaar. Door de inkom laag te houden en een diverse mix te programmeren hopen we daarin te slagen. Om deze doelgroep te bereiken werken we samen met Antwerpse jongeren en collectieven die op hun beurt netwerk warm maken om een er en gezellige dag van te maken. Op die manier hopen we een breed netwerk van de verschillende disciplines te bereiken.

Ook kunst en dans komen naast muziek aan bod, kan je daar al iets over vertellen?

Net als bij de laatste editie van Park festival zullen we enkele Antwerpse beginnende kunstenaars de kans geven om hun werk te presenteren. Zo zal er onder andere een foto-expo worden tentoongesteld.

Naar welke drie acts kijk je zelf momenteel het meest uit?

DJ Paypal: Heeft vorig jaar nog op Dour de boombox stage afgesloten en speelde eerder al twee keer tijdens een van mijn events op Foot Juice. Het is één van de weinige artiesten die ik ken die telkens zijn publiek helemaal mee heeft. Ben benieuwd hoe hij deze keer Antwerpen gaat bekoren.

Alia: Ze is, geloof ik, nog maar achttien jaar oud, maar nu volg ik haar SoundCloud al twee jaar en ze blijft ze mij maar verbazen met waanzinnige selecties. Van jazz, disco en breakbeats tot electronica en hiphop. Deze dame heeft een brede muziekkennis en -smaak. I love it. Er zijn maar weinig artiesten in de scene die perfect Chicago footwork en jazz kunnen mixen in één set.

Darrell Cole: Al jaren ben ik een fan van Darrell Cole. Ik zag hem volgens mij zeven of acht jaren geleden voor het eerst live tijdens zijn release party in de Antwerpse Club Industria. Toen vond ik al dat hij veel verder stond dan de meeste anderen in Antwerpse hiphopscene. Zijn laatste nummers ‘BOATS’, ‘Take me away’ en ‘Time’ hebben me er dan ook meteen van overtuigd dat hij nog altijd een van de beste Antwerpse rappers is.

Laatste artikels

In de kijker

Meer Indiestyle

Tips

Les Nuits Botanique