De best bewaarde geheimen van Best Kept Secret

door Zeno Van Moerkerke

Wij kijken niet enkel uit naar Best Kept Secret voor z’n gevestigde triumviraat van Arctic Monkeys, The National en LCD Soundsystem, en ook niet enkel voor de eerste smakelijke festivalpils in de lentezon. Wij hebben alvast tien andere redenen om uit te kijken naar Best Kept Secret, en die lijsten we hier voor jullie maar al te graag nog eens op. Onderaan vind je de ultieme BKS-Spotifyplaylist met onze favoriete artiesten die zullen aantreden.

Jay Som (Vrijdag, 15.45u TWO)

Vorig jaar nog tussen onze albums die onterecht onderbelicht bleven, dit jaar op Europese podia. Jay Som is slaapkamerpop met extra jengelende gitaren en grote refreinen, een ideale opener voor de eerste dag Best Kept Secret dus, en gerust de moeite waarde om een uurtje vroeger te vertrekken.

Palm (Vrijdag, 16.20u, FIVE)

Hoewel Palm duidelijk rockt, is het van die hoedanigheid dat je niet weet waaróm het in godsnaam zo fijn rockt. De maatsoorten glippen zonder vast stramien overal doorheen en de gitaren dienen als verlengstuk van de ritmesectie. Correct headbangen zal praktisch onmogelijk zijn, maar mentaal wordt het etrip van jewelste.

The Comet Is Coming (Vrijdag, 00.00u, THREE)

Saxofonist Shabaka Hutchings timmert aan zo veel wegen tegelijk dat het soms moeilijk bij te houden is. Vorig jaar zagen we hem met Shabaka and The Ancestors de AB kapot spelen als voorprogramma van Thundercat, dit jaar releasete hij met Sons of Kemet een uitstekend album vol Caraïbische ritmes met jazztoetsen en onderwijl vergeet hij niet te touren met zijn derde band, The Comet Is Coming. Verwacht je aan stomende synthbeats, pompende drums en hypnotiserende saxofoon, ideaal voor de eerste nacht je dansbenen uit te gooien.

Omni (Zaterdag, 13.00u, FIVE)

De hedendaagse grootmeester van de postpunk kan je onder de noemer Preoccupations terugvinden zondagavond, maar zaterdag kan je al aperitieven met Omni. Lopende bassen, ietwat valse gitaren in mineur en af en toe een goeie energiestoot, meer vragen wij niet van onze postpunk, en Omni levert af.

Downtown Boys (Zaterdag, 19.30u, FIVE)

Hoewel wij bij ‘Downtown Boys’ denken aan een nieuwe incarnatie van The Backstreet Boys is niets minder waar. Downtown Boys brengen gloeiend hete, rauwe punk, razend van woede met Hispaanse roots in het Amerika van vandaag. En oh ja, er doet ook nog een saxofonist mee! Wij gaan met opgestoken vuist door de muur en terug gaan, jij toch ook?

Jlin (Zaterdag, 00.10u, FIVE)

Tot vorig jaar konden we jullie nog niet vertellen wat ‘footwork’ precies inhoudt, tot plots Jlin langs kwam om ons hoofd te exploderen met een overdosis complexe ritmes. Footwork ontstond in de jaren 90 in Chicago om met complexe ritmiek aan te zetten tot dance battles, en Jlin maakt daar deze dagen een eigenzinnige, moderne versie van. Als het effectief tot dance battles komt, zal de EHBO overuren mogen kloppen eens Jlin gepasseerd is.

Khruangbin (Zondag, 13.45u, TWO)

De prijs voor eindejaarslijstmateriaal dat uit het niets kwam, gaat voorlopig onbetwist naar Khruangbins exotische ‘Con todo el mundo‘. De drie Texanen spelen een niet thuis te brengen mix van funk, r&b en woestijngitaren. Uiterst aanstekelijk en plakkerig, ideaal voor de blakende zon te vergezellen op een festivaldag.

Rostam (Zondag, 17.30u, THREE)

Rostam Batmanglij heeft, naast een prima naam, al ongeveer elke mainstage op de aardkloot gezien met Vampire Weekend. Zijn uiterst herkenbare productiesound nam de gitarist mee op zijn uitstekende debuut ‘Half-light’. Wij kijken er bijgevolg naar uit om weg te dromen met een pumpkin spice latte en zoete popmelodieën.

Ty Segall & The Freedom Band (Zondag, 17.30u, TWO)

Ty Segall is niet alleen één van de meest productieve garagerockers van het moment, hij is tevens de meest consistente. Met ‘Freedom’s goblin’ voegde hij dit jaar meer dan een uur straf gitaargeweld toe aan zijn catalogus, en Ty Segall staat live bekend als een euh, best wel wilde ervaring.

Spoon (Zondag, 19.00u, ONE)

Wellicht niet onbekend bij velen, maar toch lijkt Spoon de eeuwige underdog te zijn in Europa. In de VS zijn ze al jaren een consistente headliner, hier kan je nog voor het avondrood hun puike indierock bewonderen. Sterke nummers heeft Spoon bij de vleet en vorig jaar nog releaseten ze hun wederom straffe negende album ‘Hot thoughts’.