Naar deze platen kan je dit weekend luisteren

door Milena Maenhaut

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebook-feeds en Soundcloud-profielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegen te kunnen.

Destroyer – ken
De bijna-tijdloze indierockers van Destroyer voegen vandaag een 12e album aan het – best al opmerkelijke – rijtje toe. De opvolger van ‘Poison season’ ontleent zijn naam aan de oorspronkelijke titel van Suede’s nummer ‘The wild ones’, volgens frontman Dan Bejar “één van de beste engelstalige ballades van de laatste honderd jaar”. Op 10 december stelt Destroyer de uitstekende langspeler voor aan het publiek van de Botanique.

Jessie Ware – Glasshouse
Jessie Ware staat na goed ontvangen single ‘Midnight’ klaar met een derde album. Daarvoor dook ze achter het controlepaneel met onder meer Francis and the Lights, Ed Sheeran, Cashmere Cat en Julia Michaels. De Londense wou ‘Glasshouse’ halsoverkop voor de geboorte van haar eerste kind uitbrengen, maar stelde dat gelukkig uit. Het resultaat is een album vol toegevingen en verontschuldigingen over het moederschap, relaties en de onzekerheden gelinkt aan beiden.

Amenra – Mass VI
Op het zesde kind van de moeder der Gentse (post)metal, flikkert hoop door de anders eerder zwaarmoedige geluidsgordijnen, en dat in maar liefst drie talen. ‘Mass VI’ klinkt lichter dan zijn voorganger, zonder echter aan eigenzinnigheid in te boeten. De laatste tijd geeft Amenra (foto) regelmatig intieme en akoestische concerten, maar op 31 oktober geeft de formatie rond Colin H. van Eeckhout een uitverkocht optreden in de AB. Beluister Mass VI hier.

Future & Young Thug – Super slimey
Het duo uit Atlanta’s hiphopwereld verrast met een nieuwe collaboratie in mixtape ‘Super slimey’. Het album bevat een gastverschijning van Offset en werd geproducet door onder meer Mike Will Made It, London On Da Track, Southside en Wheezy. Als we de twitteroorlogen mogen geloven, waren Future en Young Thug aanvankelijk allesbehalve vrienden. Onlangs bleven ze echter bij elkaar plakken na samenwerkingen op onder andere Chris Browns ‘High end’, met ‘Super slimey’ als resultaat.

Visionist – Value
De Britse grime-producer gaf vorige maand al een voorsmaakje met ‘No idols’ en deelt vandaag het volledige album. In debuut ‘Safe’ exploreerde Visionist angstaanvallen, op ‘Value’ gaat hij een stap verder met het bespelen van masochisme, zelfhaat en zelfbehoud. Bovendien horen op ‘Value’ ook voor het eerst de eigen stem van Luis Carnell.

And So I Watch You From Afar – The endless shimmering
De invloedrijke Ieren van And So I Watch You From Afar brengen met ‘The endless shimmering’ een vijfde langspeler uit. De nieuwe plaat ontstond, in tegenstelling tot eerder werk, niet in de studio. De instrumentele rockers spendeerden een lange tijd aan schrijven en repeteren, om de geperfectioneerde nummers in één of twee takes op te nemen. Dat levendige resultaat hoor je hier.

Radiator Hospital – Play the songs you like
Radiator Hospital gaat de metamuzikale tour op op ‘Play the songs you like’. De nieuwkomer reflecteert over de muziekervaring zelf (“The songs you like are getting older every day”). Dat klinkt hoopvol en nostalgisch maar voornamelijk heel echt.

Lindstrom – It’s alright between us as it is
Noorse producer Hans-Peter Lindstrøm verheft zijn karakteriserende ‘space disco’ naar hogere kosmische sferen in een nieuwe samenwerking met Todd Rundgren. Als gastverschijningen komen Jenny Hval, Frida Sundemo en Grace Hall aan de beurt in ‘It’s alright between us as it is’.

Lighthousing – Invisual
Het Antwerpse Lighthousing debuteert vandaag met ‘Invisual’. In de titel smelten “invisable” en “visual” samen, het album speelt dan ook met de spanning tussen het individu en de maatschappij en betrekt daarbij visuele kunstvormen. Vanavond stelt de zevenkoppige band rond Matthijs Vanstaen het debuut voor in de Antwerpse Zappa.

Circuit Des Yeux – Reaching for indigo
Na een pauze is Haley Fohr terug met het vijfde album van Circuit Des Yeux. ‘Reaching for indigo’ is opgedragen aan een mysterieuze ineenstorting in 2016 waarna de zangeres verhuisde en ook muzikaal de boeg omgooide. Zo nam ze toen een pauze van Circuit Des Yeux en bracht een plaat uit onder de naam Jackie Lynn.

Isolde – Cartes postales
De percussioniste van DAAN ontpopt zich tot muzikale duizendpoot in ‘Cartes postales’. Het album komt uit bij Isoldes eigen label Coucou Records. Beluister de door cinema-geïnspireerde frans- en engelstalige nummers hier.

Margo Price – All American Made
Voormalig Buffalo Clover – lid Margo Price dropt iets meer dan een jaar na debuut ‘Midwest Farmer’s Daughter’ een tweede soloalbum. De titel liegt niet, ‘All American Made’ resoneert the Midwest met benen in voorvlogen country, blues en soul.

Bully – Losing
Bully schopte het van geluidstechnicus tot frontvrouw van succesvolle grungerock-band. Na een stage bij Steve Albini in zijn Electrical Audio studio, mocht Alicia Bognanno de studio lenen voor het maken van een nieuwe plaat. Hoe het analoge geluid van Alini doorklinkt in ‘Losing’, hoor je hier.

Rødhåd – Mixmag presents a dystopian journey
Berlijnse technoreus Rødhåd veroverde reeds de Duitse en internationale technowereld en brengt vandaag een nieuw album uit. Verwacht dystopische geluidsmuren met hier en daar een psychedelische toets.

Högni – Two trains
‘Two trains’ is het solodebuut van IJslandse componist en zanger Högni, bekend als de frontman van indierock-band Hjaltalín. Het album eert de twee locomotieven Minør en Pionér, die na de constructie van de haven van Reykjavík in 1917 een deel werden van het landschap en zo symbool staan voor een nieuw tijdperk in IJsland.

Colleen – A flame my love, a frequency
Colleen is het project van leerkracht turned producer en multi-instrumentalist Cécile Schott. ‘A flame my love, a frequency’ werd opgenomen in de nasleep van de aanval in Parijs twee jaar geleden en balanceert zo tussen brutaliteit, verdriet en gratie.

Makthaverskan – III
De Zweden van Makthaverskan geven indiepop een donkere postpunk-draai op ‘III’. Dit derde album is tevens het eerste zonder Gustav Andersson, de guitarist verliet de band om een solocarrière uit te bouwen.

Errorsmith – Superlative fatigue
Errorsmith is het project van Erik Wiegand, veteraan uit de Duitse clubwereld. ‘Superlative fatique’ is Wielands eerste soloalbum in dertien jaar en klinkt vrolijker en minder abstract dan eerder werk.

Kllo – Backwater
Na een positief onthaal van de eerste ep’s brengen Chloe Kaul en Simon Lam hun eerste langspeler uit. Backwater klinkt als een ontwikkelingsroman, in hun subtiele mix van r&b en garagerock bezingt het Australisch duo het leven onderweg en de daarbij horende heimwee.

Broen – I <3 art

Met debuutplaat ‘I <3 art’ wilt het Noors indie-vijftal naar eigen zeggen geluk brengen. Of de ietwat kakofonische plaat dat ook werkelijk doet, ontdek je hier.