Het beste van 2017 volgens Joris

We geven ook dit jaar weer onze redacteurs carte blanche om terug te blikken op het voorbije (muzikale) jaar. Hieronder vind je het jaaroverzicht van Joris.

Eerste vaststelling: mijn album-top 20 scoort hoog qua gendergelijkheid. De ganse top drie wordt zowaar gedomineerd door sterke, getalenteerde frontvrouwen (Rachel Goswell/Slowdive, Melanie De Biasio en Nicole Hummel/Zola Jesus).

Daarnaast ben ik bijzonder verheugd dat er ook dit jaar heel wat fijne Belgische albums of ep’s werden uitgebracht. Nieuwlichters als  Seizoensklanken, Paper Hats, Milan W,  Lingerwalt en FÄR, maar ook obscure culthelden als Gin Devo en Jean Hoyoux (mooie heruitgave van cult-classic ‘Planètes’) waren het voorbije jaar niet weg te slaan van mijn muziekinstallatie.

Albums 2017

Ik vind het niet eenvoudig om een jaar samen te vatten in twintig songs. Sowieso beluister ik liever een volledig album. Het onderstaande lijstje is dus ook eerder een subjectieve momentopname van ideaal auditief gezelschap bij lange autoritten of druilerige herfstavonden. Twee vermeldingen voor Zola Jesus (Wat een klok van een stem heeft dat frêle meisje!) en ook een bijzondere vermelding voor Whispering Sons. Zowel de a- als de b-kant van de fijne ‘White Noise’ 7” zijn dermate scherp en fris dat het moeilijk kiezen was. En check zeker ook eens die absurde, uit ‘Vlaemsche’ inborst ontsproten clip van ‘Zie’ van Paper Hats.

Songs 2017

Moeilijke keuze, doch hét concert van het jaar was voor mij Melanie De Biasio in de Gentse opera. Godzijdank hadden wij een comfortabel zitje op de –ietwat koelere-  parterre, want in de opperste regionen van het plechtstatige theater kregen de toeschouwers dankzij de zomerse hittegolf een iets té lange saunabeurt cadeau.

 

 

Laatste artikels

In de kijker

Meer Indiestyle

Tips

33-45 Magzine