IndieMix van de maand juli: dirk.

door Jens Van Lathem

dirk

Een van de spannendste manieren om nieuwe muziek te ontdekken is door te weten te komen waar je helden en idolen naar luisteren. Elke maand geeft Indiestyle één artiest, groep of collectief de kans om te etaleren waar zij zich door laten inspireren. In juli hebben we dirk. (mét puntje).

De eerste regels in ‘Newspaper spoons’ van het fantastische Viet Cong kunnen gemakkelijk verkeerd verstaan worden als “a century without distortion”. Dit lijkt ons eerlijk gezegd een vreselijk tijdperk, en we zijn daar niet alleen in. De mannen van de nieuwste Vlaamse noiserockrevelatie dirk. (mét puntje) delen die mening duidelijk, en hebben daarom een mixtape gemaakt om jouw maandag (en de komende honderd jaar) van gepast lawaai te voorzien.

Hoekige postpunk, stuiterende altrock en bezwerende elektronica: het DNA van dirk. zit vervat in de twintig nummers die de band voor ons oplijstte. De mix leidde bij ons tot de bedenking dat de jaren negentig eigenlijk beter klinken in 2015, met dank aan Parquet Courts, Cloud Nothings, Viet Cong en Ought. Al mogen Nirvana, Pavement en Pixies uiteraard niet ontbreken om het plaatje compleet te maken. Muziek die op haar best is wanneer de gordijnen gesloten zijn. Deze vrijdag 24 juli kan je dat DNA in fysieke vorm en met eigen werk op een podium zien op Boomtown. De dirkjes nodigen je zelf uit om af te komen en te luisteren naar zowel deze mixtape als hun optreden:

dirk. likes
real stuff.
real people.

the following songs have haunted us and are haunting us still.
now we give ’em to you. join us if you will.

dirk.