Naar deze platen kan je dit weekend luisteren

door Milena Maenhaut

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebook-feeds en Soundcloud-profielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegen te kunnen.

Rone – Mirapolis
De Franse producer achter Rone opent op vierde studioalbum ‘Mirapolis’ de poort naar een parallelle dimensie. In die transcendente stad huppelt de geluidsmeester vergezeld van zijn kunstenaarkompanen psychedelisch rond. Zo is het artwork de vrucht van Michel Gondry, bekend als regisseur en scenarist van ‘Eternal sunshine of the spotless mind’. Het nummer ‘Lou’ ontstond uit een, ietwat onverwachte maar daarom niet minder geslaagde, samenwerking met The National-drummer Bryce Dessner. ‘Everything’ hult Mirapolis in een dystopische avondgloed, daar slam poet Saul Williams uiting geeft aan de anti-Trump-gevoelens van Erwan Castex. Beluister dat alles op Spotify en lees de volledige recensie hier.

Golden Teacher – No luscious life
Dat Glasgow al jaren grote artiesten uitspuwt, leerden onder meer Mogwai, Franz Ferdinand, The Fratellis en de broertjes Knopfler (Dire Straits) ons al. Met Golden Teacher is er alweer een band uit de Schotse industriestad opgestaan. Na drie ep’s bracht Golden Teacher gisteren een langspeeldebuut uit op het zelfgetiteld label van de groep. ‘No luscious life’ mag misschien ietwat eclectisch en funky klinken, de multifacetaire plaat reflecteert echter ook de huidige socio-economische tijdgeest. Waar het debuut ons brein aan het werk zet, laten de heren met hun extroverte feestattitude de benen bewegen, en dan wel op een zeer eigenzinnige en experimentele manier. Een beetje zoals de “geestverruimende” paddenstoel waar de band naar genoemd is, dus.

Bibio – Phantom brickworks
Op zijn laatste langspeler ‘A mineral love’ bracht Bibio “Plezierige muziek van het ene-oor-in-ander-oor-uit-kaliber”. Gisteren liet Stephen Wilkinson een negende plaat op de streamingsdiensten los. Die zullen daarmee, net zoals door het eerdergenoemde ‘Mirapolis’, tijdelijk in een alternatieve spookwereld huizen. De muzikale duizendpoot boetseerde ‘Phantom brickworks’ met geïmproviseerde folktronica-bakstenen uit verre, al dan niet imaginaire, plaatsen en tijden.

Liima – 1982
Liima werd geboren uit de fusie van Fins keukengerei-percussionist Tatu Rönkkö met drie leden van Duits-Deense postpop-band Efterklang. Sinds het baanbrekend debuut ‘ii’ een jaar geleden, staat Liima garant voor een experimenteel allegaartje dat op het eerste gehoor niet al te toegankelijk lijkt, maar na enkele luisterbeurten je benen verkopen aan een symbiose van chillwave, 80s-synths en postpop-vocals. Als we de naam van het nieuwe album mogen geloven, wordt het jaren 80-gehalte van de band niet vergeten op ‘1982’. De nieuwkomer werd bovendien mede-geproducet door Chris Taylor (Grizzly Bear). Hier kan je speculeren of we, net als het eerste album, ook ‘1982’ een speciale plek in ons hart én platenrek zullen toekennen.

James Holden & The Animal Spirits – The animal spirits
Met zijn nieuwe formatie The Animal Spririts brengt James Holden nog meer transcendentie in dit al behoorlijk zwevende lijstje. The Animal Spirits bestaat uit Marcus Hamblett, Liza Bec, Lascelle Gordon, Tom Page en Etienne Jaumet. Op de nieuwe lp exploreert Holden zijn liefde voor de Marokkaanse Gnawa-traditie en drijft zo verder van de elektronisch component die hem grootbracht. Ook Holdens label Border Community, dat onder meer de carrière van Nathan Fake en Fairmont een startschop gaf, stuurt de Brit even op vakantie om zich te concentreren op het nieuwe project.

Shamir – Revelations
Na zich maanden te verstoppen voor de media, kwam Shamir (foto) in april terug tevoorschijn met verrassingsalbum ‘Hope’, opvolger voor ‘Ratchet’ uit 2015. ‘Hope’ werd geschreven in een weekend vol twijfel of hij al dan niet de muziekwereld achterwege zou laten. Shamir trok het kortste strootje en kondigde een dag later prompt een langspeler aan. Die kan je sinds gisteren hier beluisteren en heet ‘Revelations’. Op het album gaat de artiest, wat verwacht je ook na de existentiële crisis die leven gaf aan ‘Hope’, de rauwe emotionele tour op.

Shy Dog – Shy dog
Bed Rugs-drummer Noah Melis (ook actief bij Borokov Borokov en Pascal Deweze) vult de stilte die de psych-band achterliet met soloproject Shy Dog. In juli deelde de viervoeter reeds single ‘Good dog bad dog’. Het zelfgetitelde album werd ingepakt door Thomas Valkiers (Double Veterans) in de Antwerpse Hightime Studio’s. De albumhoes is ontworpen door Oliver Ibsen en lijkt wel een uitgelopen popart-grapje. Op de planken wordt Melis ondersteund door Martha Amaieu (Blackie & The Oohoos, Flying Horseman), Quinten De Cuyper (Tin Fingers) en Niels Meukens (Double Veterans, Warhola).

S U R V I V E – RR7387
Kyle Dixon en Michael Stein van S U R V I V E gaan voor eeuwig de muziek- en tv-geschiedenis in als het duo achter de intense soundtrack van veelgeprezen Netflixhit ‘Stranger Things’. In een minder dreigende wereld dan die van de serie zijn Dixon en Stein lid van de Texaanse experimentele synthpop-formatie S U R V I V E. Het kwartet bracht gisteren een nieuwe plaat uit en die draagt een even veelzeggende naam als de vorige: RR7387. Dit voorjaar dompelt het duo de Ancienne Belgique tijdelijk in het slijmerige Upside Down ter gelegenheid van het BRDCST-festival.

Sam Smith – The thrill of it all
Het charts-veroverende popfenomeen heeft twee jaar na razend populair debuut ‘In the lonely hour’ naast vele prijzen ook een nieuwe plaat in zijn kast. Op ‘The thrill of it all’ etaleert de Londenaar zijn panoramische stem niet alleen, maar wordt ondersteund door tal van producers zoals Timbaland, Stargate en Jimmy Napes. Bovendien bezoekt Sam ‘Stay with me’ Smith op 4 mei het sportpaleis. Die felbegeerde kaartjes koop je hier.

Lost Horizons – Ojalá
Lost Horizons is een vruchtbaar samenspel tussen Simon Raymonde (Cocteau Twin) en Richard Thomas (Dif Juz, the Jesus and Mary Chain). Samen delen ze de lakens van low-key indiepop, dancerock en folk. Debuutalbum ‘Ojalá’ bevat evenveel bezoekers als nummers. Het duo verzamelde er hun favoriete artiesten waaronder Karen Peris (The Innocence Mission), Ghostpoet en Marissa Nadler, eveneens lid van Raymonde’s label Bella Union. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van het label staken Raymonde en Thomas de muzikale breinen bij elkaar, met ‘Ojalá’ als resultaat.

21 Savage, Offset, Metro Boomin – Without warning
Het laatste album dat deze lijst binnensluipt kwam eigenlijk afgelopen dinsdag al uit. Voor de relevantie zetten we het er alsnog bij. Hiphoppers Offset, 21 Savage en producer Metro Boomin dropten deze week verrassingsalbum ‘Without warning’, waarop ook Travis Scott en Quavo een plek kregen. Metro Boomin zat vorig jaar reeds met 21 Savage achter de controleknopjes voor mixtape ‘Savage mode’.