Verse vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Thomas Konings

Hallo daar, het is Thomas hier. Gilles geniet momenteel van een verdiende vakantie en dus neem ik de Verse vangst een keertje over, al heeft je trouwe schrijver vanuit de andere kant van de wereld nog een tekstje gestuurd om z’n liefde voor Hypochristmutreefuzz te betuigen. Wat een held. In de zomervakantie wordt er ook minder muziek uitgebracht, dus vandaar vinden we het niet nodig wekelijks een update te geven. Anyway, hier zijn weer vijf liedjes van Belgische artiesten die weer heel erg konden smaken.

NIGHTSHOPP – Columbine

De jongens van BEAM tipten ons de debuut-ep van electronicaduo NIGHTSHOPP en daar zijn we hen heel dankbaar voor. ‘NIGHTSHOPP EP PART ONE’ combineert immers invloeden van weightless grime, witch house en Kassett in een melodische en emotionele trip. M’n favoriete nummer is waarschijnlijk opener ‘Columbine’ die bedwelmt met z’n dikke synths en daarnaast nog eens bestaat uit een rijke textuur.

Hypochristmutreefuzz – One trick pony (live bij Village Sessions)

Hypochristmutreefuzz is wellicht de band met de langste naam in heel Gent, en naast de stadsgenootjes van Raketkanon het beste wat er in verre omstreken te vinden is aan melodieuze noiserock. Binnenkort verschijnt het – ondertussen te bestempelen als langverwachte – debuutalbum van de quasi supergroep (met leden van Teen Creeps, Trashcan Blues Collective, Nordmann en zoveel meer), nu is er aan een liveclipje van ‘One trick pony’. Gecontroleerde stevigheid die hoe dan ook losbarst, vocale uitspattingen naar elke hoek en een vet gitaarlijntje dat de boel nog extra opfleurt: live gaan zien mag eigenlijk vanzelfsprekend zijn – niet in het minst door de lichtshow.So Sorry – Lostboy

Antwerpenaar Kassett vormt samen met faeriey het bijzondere duo So Sorry. We hadden het al uitgebreid over ‘i’m here 4 u‘ en ‘3am‘ stond eerder in onze Verse vangst, nu is er een uitgebreide ep met mooi nieuw werk als opener ‘Lostboy’. Da’s een popliedje voor de eenentwintigste eeuw, met zang die precies door een Skype-verbinding komt en lyrics als ‘I’m not an image‘. Over een dreamy productie gaat vooral de zang met de hoofdrol lopen: het refrein is ook zo verdomd catchy en de manier waarop faeriey haar zoete vocals op elkaar stapelt streelt je oren. Verder werkt de quasi-spoken word van Kassett verrassend goed in al zo’n onzekerheid. Verslavend!

Robbing Millions – Dreams like photographs

Voor onconventionele indie uit eigen land moet je nog steeds bij Robbing Millions zijn, die later deze maand eeeeindelijk hun debuutalbum uitbrengen. ‘Dreams like photographs’ is de laatste nieuwe single uit die plaat en rommelt weer met psychedelica zoals je het zelden hoort. Vooral de stukjes waar de jongens off-road gaan richting tropische sonische landschappen maken dit nummer zo interessant, al is de sfeer over het algemeen wel prikkelend en ontspannend tegelijkertijd.

FANTOOMPIJN – Phasmophobia

De Limburgse band FANTOOMPIJN grossiert in donkere klanken, ingebed in post-rock en aangevuld met een vleugje sludge. De groep mag dan al eventjes bezig zijn, nu is er pas een eerste echte release in de vorm van ‘Leegte.’, een twee nummers tellende ep die het viertal opnam met Kasper De Sutter van El Yunque. ‘Phasmophobia’ is het tweede nummer van het werk, dendert elf minuten door, en doet met z’n dreigend sfeertje en politieke samples sterk denken aan Godspeed You! Black Emperor. In de samples horen we iemand over de Koude Oorlog reflecteren en ideologische oorlogen veroordelen, waardoor het lijkt alsof de phasmofobia of angst voor spoken hier angst voor het communisme betekent. En in het licht van de actualiteit is het misschien niet zo verbazend dat de jongens terugkoppelen naar de Koude Oorlog. In ieder geval horen we hier niet zo’n epische climax als bij GY!BE en dat is misschien maar goed ook: dit is een donkere reflectie over een donkere tijd.