Vijf Lokale Helden-events die je aanstaande vrijdag niet mag missen

door Gilles Dierickx

Een robuuste steunpilaar in het Vlaamse muziekland, een open huis voor artiesten van eender welk kaliber en een immer inventief activiteitenplatform, dat is Poppunt. Met Lokale Helden bundelt de vzw dat alles zowat: komende vrijdag vinden er namelijk voor het derde jaar op rij concerten, wedstrijden, workshops, infosessies en wat niet nog meer plaats, doorheen heel Vlaanderen. Het motto dat als rode draad doorheen die events loopt: iedere muzikale stem mag en moét gehoord worden, ongeacht leeftijd, genre, professionaliteit of ambitie. Dat gaat zo snel om meer dan 1000 (!) shows op 390 podia, ofte vier op de vijf gemeenten waarin wel iéts rond de Lokale Helden gebeurt. Keuzestress is real, maar wij helpen graag een handje en lijsten vijf coole plekken op waar je op 27 april terechtkan. Een volledig overzicht van alle activiteiten vind je hier.

The Glücks en meer (Elysée, Oostende)

Ons favoriete inlandse garagepunkduo zakt af naar z’n thuisstad, met een splinterbommetje van een nieuw album onder de arm. In schoon gezelschap, nog wel: zo nemen ze de prettig gestoorde dames van Vaginas, What Else?! mee, net als hun kompanen van Mostly Whites. Er zal gezweet, geschreeuwd en met bier gegooid worden, we geven het je nu al op een blaadje. (Meer info)

Gentse Helden (Trefpunt)

In Gent koppelt Trefpunt steeds een wedstrijd aan Lokale Helden, waarbij elke band een cover van z’n favoriete Gentse artiest brengt. Dit jaar is er nog een extraatje: elk van de cafés introduceert een ander tijdperk. Golden Showers doen het met 60’s, Gold Split kiest voor de jaren zeventig, de eighties vind je in Kinky Star bij Dr Davy Winedoor en Brent Buckler (Sun Gods, UMM) doet iets met een 90’s-persona. Terwijl de winnaar gekozen wordt sluiten de Lokale Legendes van Vagabundos de avond af, en gedanst mag er nadien ook, in de concertzaal van Trefpunt. (Meer info)

Lokale Helden – Hiphop 1000 BXL (RITCS Café, Brussel)

Hiphop lééft in de hoofdstad. Samen met het kunstenfestival ENTER en het openkunstenhuis Globe Aroma biedt Poppunt een podium aan jonge rappers uit Brussel, en kunnen inwoners uit verschillende wijken ook kennismaken met de beat- en rapscene uit hun buurt. De voorbije maanden werden zelfs workshops op poten gezet, om de hiphoppers zo goed mogelijk voor te bereiden. Sampling, scratching, PA-repetities: vrijdag tonen ze wat ze waard zijn, maar ons lijkt dat helemaal in kannen en kruiken. (Meer info)

Kotteklein (Wetteren)

Er was eens een tiental Wetterse bands die plots uit hun repetitiekot dreigden gezet te worden. Het heft in eigen handen nemen is dan de enige oplossing: ze organiseren een benefietavond, waarbij de inkomsten volledig naar een nieuwe ruimte gaan. De hele scene is zowaar present op dat fijne initiatief:  Falami Barcek, The Leslies, Jelle Lauwers, Gairy Humball, The Karma Collective, Silent Wolf, Delta Crash, LIL DIX en The Grassroots Movement. Kotteklein vindt zaterdag 28 april plaats, maar een voorsmaakje krijg je onder Lokale Helden al op vrijdag, met akoestische sets van Jelle Lauwers, Jan Marcoen (The Leslies, LIL DIX) en Kasper De Moor (Gairy Humball). Posthotel, stationsplein Wetteren, gratis! (Meer info)

Lokale Helden Aarschot

In Aarschot zijn ze duidelijk fan van het gegeven, en maken ze van Lokale Helden meteen een driedaags gebeuren. Op verschillende locaties in de stad kan je muziek ontdekken: De Klinker Club host een concours op vrijdag, op zaterdag zijn er walk-in concerten in allerlei winkels en horeca-zaken, en zondgavond speelt kersvers Nieuwe Lichting-winnaar Portland een unieke set in de ‘De Haven’, een nieuwe Aarschotse culturele hotspot. Spannend? Op z’n minst. (Meer info)