Header image

Vijf vrouwen die je aandacht vasthouden op Sonic City Festival

door Mattias Goossens

Yasmine voorspelde het bijna twintig jaar geleden al: dit weekend mag je drie avonden op rij je ladder bij het raam zetten om naar de meisjesnachten van Sonic City te trekken. Courtney Barnett kroop in de curatorzetel en stelde samen met organisator Wilde Westen een affiche samen die voor 95% uit muzikaal oestrogeen bestaat. Met slagzin “the future is female” mikt het festival meer op bewustmaking dan statement, en de kwaliteit wordt niet gekortwiekt door (onbestaande) quota. Dat je kleppers Zola Jesus, Let’s Eat Grandma, Joan As Policewoman, Snail Mail, Wwwater en Melanie De Biasio moet zien, bleek al uit onze viersterrenrecensies.  Er is echter ook minder bekend en bemind talent te ontdekken, en daar maken we je hier graag warm voor. Wie nog een kaartje wil bemachtigen, kan zich maar beter haasten naar de website van het festival

Mint Field (zaterdag 10.11, 13.50u)

Mexicaanse shoegaze die vlotter binnengaat dan een citroenschijfje na dat vijfde shotje tequila: hola Mint Field. Om debuutalbum ‘Pasar de las luces’ te begrijpen hoef je in tegenstelling tot wat de titels suggereren geen woord Spaans te begrijpen: zanglijnen zijn ofwel afwezig ofwel zo vluchtig dat je haast versmelten in de uitwaaierende gitaren.

Hilary Woods (zaterdag 10.11, 18.00u)

Je zou kunnen zeggen dat je makkelijk kan verdwalen in de mengeling tussen ambient en neoklassiek van de Ierse Hilary Woods, maar dat zou een afgezaagd cliché zijn. Dan zetten we liever een boompje op over haar artiestiek multitalent – naast een klassieke piano-opleiding kwam ze vooral met muziek in aanraking via haar dansschool.

Dream Wife (zondag 11.11, 13.40u)

Drie voor de prijs van één bandnaam, als dat geen Dream Wife is. Het Britse trio wist eerder dit jaar de schijnbaar onvoorwaardelijke liefde van NME voor zich te winnen als dé vrouwelijke rockband van het moment, en ook wij wimpelden een premièrevoorstel niet af. Wedden dat ze jou zondag ook om hun middenvinger draaien?

Jen Cloher (zondag 11.11, 14.20u)

Bezit ook een dream wife: mevrouw Courtney Barnett. Jen Cloher staat in haar thuisland Australië aangeschreven als één van de beste songschrijvers van het land, en etaleerde haar kunsten vorig jaar op haar vierde album. Ze speelde toen in DOK Gent en nam vrouwlief Barnett mee als gitarist, dus wij verwachten komende zondag ook een cameo op te vangen.

Stella Donnelly (zondag 11.11, 17.20u)

De eveneens Australische Stella Donnelly weet de noodzaak van een festival als Sonic City misschien wel het best te vangen in haar nummer ‘Boys will be boys’: “Why was she all alone / Wearing her shirt that low? / They said, “Boys will be boys” / Deaf to the word “no” We zagen haar eerder dit jaar al het voorprogramma van Rolling Blackouts Coastal Fever verzorgen, waar ze bewees ook op het podium scherp uit de hoek te kunnen komen.