Wegwijzer voor het najaar: tien concerten in oktober die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

De Indiestyle-redactie presenteert je elke maand ongeveer tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Deze keer schuimde Jens Van Lathem in goed gezelschap concertagenda’s af op zoek naar schitterende en/of verborgen parels. We proberen je van elk toekomstig optreden bovendien te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan of dat ene nummer dat je helemaal plat slaat. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

Dans Dans

09.10: USA out of Vietnam in 4AD

Geen idee wat het precies is; postprog, postrock, postmetal of iets anders posterig. De enige zekerheid die we hebben is dat hun album ‘Crashing diseases and incurable airplanes’ al enkele weken het hoofd van onze romp scheurt. Ga USA out of Vietnam zien, als je durft.

On tour: Innerwoud

Een man die het ons koud en warm tegelijk doet krijgen met quasi enkel een contrabas, meer hebben wij eigenlijk niet nodig om onze pen boven te halen. Innerwoud schippert tussen Klara in het putje van de nacht en, euhm, misschien Radio 1 in het putje van de nacht. Hij staat al een tijdje op de radar van ondergetekende en met vier concerten in oktober werd het tijd om hem te tippen. Ga dat zien op 3 oktober op BUS[K]-festival te Ieper, 21 oktober op een nog geheime locatie, 24 oktober in Collectif Mental te Luik en 29 oktober in de Casino te Sint-Niklaas.

On tour: Lyenn

Een man die het ons koud en warm tegelijk doet krijgen met quasi enkel een klagende stem en wat gitaargepingel, meer is er eigenlijk niet nodig om onze pen boven te halen. Lyenn zal bij het iets grotere publiek beter bekend zijn als de bassist van Dans Dans en Mark Lanegan, maar hij breekt ook solo potten. Wij herinneren ons onder andere een voorprogramma voor Sam Amidon dat ons achterliet met een bezielde indruk van een man met iets te vertellen. Frederic Jacques gaat met Lyenn opnieuw solo de hort op, in oktober onder meer in de Honky Tonk te Dendermonde, Stuk te Leuven, Doornroosje te Nijmegen en het Cultuurcentrum van Hasselt. Ga dat zien, meer info en data via zijn Facebookpagina.

08.10: Miasmah labelnight in STUK

Hoe donker kan oktober worden? Zo donker als de Miasmah labelnight in STUK vermoedelijk. Kreng beschrijft op zijn laatste plaat de vijf stadia van rouw en kreeg ook AmenRa op bezoek, Simon Scott is de drummer van Slowdive en weet dus hoe je iets traag maar dreigend kan houden en James Welburn mikt op de hypnose. Ze maakten zelf een playlist om je te overtuigen, dus ons werk is eigenlijk al gedaan.

15.10: FETTER in Recyclart

FETTER speelt eigenlijk als tweede op een avond in Recyclart die wel heel speciaal dreigt te worden. Multimediaperformances en Indische 78-toeren platen x veldopnames gaan de in Nederland residerende Jessica Tucker na en vooraf, al kan de artieste er zelf ook wel wat van. FETTER benadert haar synthpop eveneens vanuit een wel erg visueel kader, hetgeen zorgt voor aan de ene kant erg genietbare en gelaagde muziek, en aan de andere kant voor, tsja, dit dus.

We Are All Amazons 2013 reel from Jessica Tucker on Vimeo.

18.10: U.S. Girls in Botanique

Hypnagotic pop, trippy synths, Kate Bush-zang, triphop, … U.S. Girls halen na enkele low-key releases op onder andere het Gentse label KRAAK! alles uit de kast om de move naar de indiemajor 4AD te vieren. Live kan het dus ook alle kanten uitgaan, maar dat maakt het net spannend voor het benieuwde oor.

23 & 24.10: Waves Festival in Maaseik (JH Fuego)

“Bands voor ze op Pukkelpop spelen, schilders en tekenaars voor ze in het SMAK staan, fotografen voordat ze assistenten kunnen betalen; zolang hun werk van een oprechte plek komt hebben ze allemaal een plaats op Waves”, zo vat de organisatie van het allereerste Waves Festival hun mulitidisciplinaire event samen. Met bands als The Girl Who Cried Wolf op vrijdag en Monster Youth op zaterdag kunnen ze ons muzikaal gezien alvast overtuigen. En het is in Limburg, dus dat het gezellig wordt hoeft eigenlijk niet gezegd. Meer info vind je onder deze link.

23.10: Mick Jenkins in Vaartkapoen

Met ‘Wave[s]’ en ‘The water[s]’, releases die dankzij de duidelijke lijn tussen hun titels en de manier van rappen van Mick Jenkins bijna conceptalbums werden, bewees de Amerikaan zichzelf als zeker te volgen hiphoptalent, nu brengt Vaartkapoen hem ook op fysieke wijze naar Brussel. Wie niet naar Waves Festival gaat, kan dus wel ‘Wave[s]’ gaan beluisteren. Je ontkomt er niet aan, het laatste volledige weekend van oktober gaat er iets met golven gebeuren.

28.10: Nosaj Thing in Vaartkapoen

Het is iets met een beat en het verleidt, zalft en slaat. Nosaj Thing is een van de spannendste knopjestovenaars die de muziekscene te bieden heeft. Onlangs werd zijn laptop gestolen, waardoor ie voor deze tour een heel nieuwe show in mekaar moest steken. Naast het kwaliteitsvolle krijg je in Vaartkapoen dus ook nog het semi-exclusieve.

31.10: Low + Chelsea Wolfe in Ancienne Belgique

Als weldenkende muziekmens kan je deze double bill eigenlijk niet niet tippen. De grootste vraag blijft wie er eerst speelt. Mag Low je in een melancholische droom wiegen, zodat Chelsea Wolfe daarna je onderbewustzijn kan indringen om er een barokke nachtmerrie van te maken? Of mag Chelsea van de AB zwarte doemdenkers maken, zodat Low met een nochtans even zware boodschap de zaal kan sussen en zalven?