Interview Mister and Mississippi: We willen iedereen meenemen naar onze droomwereld

door Wouter Jaques

Wat ging het laatste halfjaar hard voor Mister and Mississippi. Het Nederlandse viertal is pas afgestudeerd aan de Herman brood Academie, heeft een veelgeprezen debuutalbum op het palmares en verzorgde het voorprogramma van Patrick Watson en Blaudzun. Op de planning staat een behoorlijk uitverkochte tournee door hun thuisland. Vlak voor het optreden van de groep op de Gentse Feesten zat Indiestyle rond de tafel met Samgar Lemuël Jacobs (zang / percussie), Maxime Barlag (zang / percussie), Tom Broshuis (gitaar / toetsen) en Danny van Tiggele (gitaar / zang), want ook in België blijft hun populariteit groeien.

Danny: Inderdaad, niet te geloven dat de optredens elkaar hier zo vlug opvolgen. Het zijn niet de minste overigens. Festival Dranouter moet een hoogtepunt worden.
Samgar: En iedere keer opnieuw krijgen we zo’n goeie respons en veel applaus.
Maxime: De plaat wordt ook goed ontvangen. We hopen nu met onze singles een groter bereik te krijgen. Het is erg belangrijk de radiostations en muziekmensen achter je te krijgen die je promoten. Je kunt natuurlijk wel overal optreden, maar dat is niet voldoende om bekendheid te verwerven.

Indiestyle: Op de Gentse Feesten staan drank en een uitgelaten sfeer centraal, staat dat in schril contrast met jullie ingetogen songs?
Danny: We brengen een festivalset, zo vonden we een manier om onze rustige songs steviger te brengen. In Nederland zijn we het gewend om op te treden op de grote velden vol bierdrinkers.
Maxime: Het is belangrijk dynamisch te werken zodat een klein liedje klein blijft, maar kan groeien als het publiek groter en meer uitgelaten wordt. We weten nooit op voorhand hoe we ontvangen zullen worden, dus blijven we telkens ons ding doen voor iedereen die wil luisteren.

Indiestyle: Wat is het verschil met het Nederlandse publiek?
Tom: Ik heb de indruk dat Belgen stiller zijn tijdens concerten. Jammer genoeg krijg je in Nederland vaak een praatpubliek over je heen. Belgen zijn echt wel betere luisteraars.
Danny: Maar ook afwachtend. Ze luisteren goed, maar geven weinig respons en zo is het voor ons moeilijk te weten of we goed bezig zijn of niet. Voor onze muziek komt het wel beter uit dat jullie geboeid zijn en ons alle aandacht schenken.

Indiestyle: Hoe belangrijk is interactie met het publiek?
Maxime: Heel belangrijk. We proberen iedereen mee te nemen naar onze droomwereld. Als we vervolgens harder spelen, dringt het nog beter bij de toeschouwers door. Het moment dat je iedereen inpakt geeft me een kick.
Samgar: De intensiviteit van een show en de emoties die opkomen, zijn telkens verschillend. Hoe de opbouw live zal evolueren, voelen we aan bij elkaar, maar de kracht die ontstaat, kan erg variëren.
Maxime: Ik zie het podium eerder als ons eilandje terwijl de rest toekijkt. Wij doen lekker ons ding en proberen het publiek mee te trekken, maar we passen ons niet aan aan hen.
Danny: Vele bands zijn erg bezig met het publiek en streven interactie na. Wij proberen ze eerder naar ons toe te trekken. Als we zien dat de mensen goed reageren, proberen we de intensiteit te verhogen, maar we zullen niet extra lang doorgaan op dezelfde melodie om iedereen helemaal gek te maken.

Indiestyle: Jullie ontmoetten elkaar op de befaamde Herman Brood Academie. Hoe is de band daar ontstaan?
Samgar: Ieder jaar bestaat er uit vier blokken en in elke blok krijgt een band de opdracht drie zelfgeschreven nummers te brengen. Zo zijn we in het eerste jaar bij elkaar gekomen. Het klikte heel goed en dat is uitgegroeid tot wat het tot op vandaag is. Nu zijn we klaar met onze studies en gaan we gewoon verder.

Indiestyle: Hadden jullie bij aanvang van de opleiding al de doelstelling een band op te richten?
Danny: Ik was heel onwetend. Bijna iedereen is er met het idee dat hij graag muzikant wil worden, maar op dat moment ben je nog onervaren. De opleiding is heel interessant omdat je omringd wordt door muzikanten met veel ambitie. Mister And Mississippi is iets totaal anders dan wat ik in het begin had verwacht, maar achteraf bekeken wel logisch.

We komen uit vier verschillende hoeken, maar ze hebben raakvlakken

Indiestyle: Jullie hadden vier verschillende muzikale voorkeuren, hoe breng je die samen?
Samgar: We komen uit vier verschillende hoeken, maar ze hebben raakvlakken. Het is niet dat de een jazz en de andere klassiek verkiest. Of je nu luistert naar singer-songwriters, ambient of hardrock, ieder genre heeft connecties. Dat alles proberen we samen te brengen tot Mister And Mississippi.
Maxime: We hebben onze sound niet gekozen, alles ontstond heel natuurlijk. Met zijn vieren zaten we samen en zonder een richting uit te stippelen, volgde de muziek vanzelf. Dat is het voordeel als je elkaar perfect aanvoelt. Vervolgens gebruiken we onze creativiteit om grenzen op te zoeken en kijken we wat eruit te halen valt.
Samgar: De enige bewuste keuze die we maakten, is dat we geen standaard bandformatie wilden. We doen percussie, maar hebben geen drummer. Hetzelfde voor bas. Twee gitaristen en twee vocalisten, meer hebben we niet nodig.

Indiestyle: Zijn de lyrics uit het leven gegrepen?
Samgar: Wat we zingen is vrij autobiografisch. We houden onze songs graag dicht bij onszelf zodat die meer kracht uitstralen.
Maxime: Samen schrijven is belangrijk om een bepaalde sfeer te doen ontstaan. Daar krijg je automatisch een verhaal bij. Dan overlopen we of de teksten goed aanvoelen.
Danny: Met ons vieren sleutelen we best lang aan de nummers. We gooien bovendien weinig ideeën weg. Er zijn veel instrumenten tot onze beschikking die we willen benutten. We schaven net zo lang tot het op zijn plek valt. We zijn heel perfectionistisch.

Indiestyle: Hebben jullie een connectie met de Mississippi?
Maxime: Dat vragen vele journalisten (lacht). Ik weet niet…
Danny: Ik probeer het telkens met een mooi verhaal te verwoorden, over een avontuurlijke tocht waarbij we aan de Mississippi uitkwamen. Neen, we moesten een naam hebben en Mister And Mississippi viel uit de lucht, zonder enige verklaring.

Indiestyle: Studeren aan de Rockacademie, welke voordelen heeft dat tegenover andere bands?
Maxime: Muzikaal gezien zie ik weinig voordelen. Wat wel een groot pluspunt is dat je in een bepaald netwerk zit. Je leert constant interessante mensen kennen en bent zo telkens een stap voor. Bovendien zijn de leraren muzikanten met de beste connecties. In theoretische vakken leerden we veel over contracten en moesten we op een gegeven moment bij een label een echt contract tekenen. Dan is het handig als je de basis kent.
Danny: Voor mij was het grote voordeel dat ik er drie jaar constant met muziek kon bezig zijn. Niets hield ons tegen om er volledig tegenaan te gaan.
Maxime: Voor jezelf ga je ook constant grenzen verleggen en stappen vooruit zetten. Je wordt er verplicht ook dingen te doen die niet leuk zijn, maar achteraf handig blijken.
Samgar: Het is gewoonweg de perfecte plek om jezelf te ontwikkelen.

Indiestyle: Nu jullie zo goed bezig zijn, groeien de verwachtingen ook sterk?
Danny: Voor vanavond zijn we wat zenuwachtig, maar we doen wat we graag doen. Iedere show is spannend en een nieuwe uitdaging om iets goeds neer te zetten.
Maxime: We voelen niet echt een druk om het hier waar te maken. We hadden totaal niet verwacht dat het in Nederland allemaal zo vlot zou gaan. We blijven gewoon ons ding doen en zien wel waar het ons heen brengt. Zolang we er maar blijven in geloven en de passie blijft.
Samgar: Binnenkort gaan we naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Tien shows in tien dagen: heel tof.

Ik geloof erin dat iedere song die we in de toekomst zullen schrijven nog beter wordt

Indiestyle: Wat met het volgende album, komen er evoluties?
Tom: We hebben al twee nieuwe nummers die we spelen. Qua sound zullen we iets dieper duiken. De elf liedjes op de huidige plaat zijn de elf eerste die we geschreven hebben. Het is vanzelfsprekend dat we nu tijdens het schrijven een stapje verder gaan. We gaan geen nieuwe richting uit, al zullen we wel vaker de grenzen opzoeken. Verwacht niet dat we elektronische beats of zo gaan toevoegen.
Danny: Ik geloof erin dat iedere song die we in de toekomst zullen schrijven nog beter wordt. Zo blijft ons niveau stijgen. Als we hetzelfde pad blijven volgen, hoop ik dat we vanzelf een nieuwe inslag zullen vinden, zonder er echt bij na te denken.

Indiestyle: Wat is de verklaring voor jullie succes?
Samgar: Geen idee, ik vraag me vaak af waarom sommige bands doorbreken en andere niet. Je kunt moeilijk voorspellen wat de factoren zijn tot succes. Er zijn zo veel dingen die meespelen, maar waarom het ons wel lukt en andere groepen die al tien jaar bezig zijn niet: geen idee.
Danny: Timing is belangrijk. Op een bepaald moment is er de behoefte aan een bepaalde soort muziek, dat kan je niet plannen. Ik heb het idee dat wij op het juiste moment op de juiste plaats met de juiste muziek aankwamen. Dus allemaal toevalligheden bij elkaar.

Indiestyle: Wat doen jullie na het optreden? Hevig doorgaan op de Gentse Feesten of tijdig in bed?
Samgar: Ik heb veel zin om even door te gaan. We blijven hier slapen in een hostel, dus dat geeft mogelijkheden.
Danny: Je weet wel, als je in zo’n stad bent, probeer je nog wat leuks te doen. Lekker gezellig met z’n allen wat drinken en een optreden bekijken.
Maxime: Eerst bekomen van de ontlading na onze show. We gaan nu ook niet volledig losgaan, want we hebben morgen nog een optreden. Ik heb wel zin in een kwartbiertje of zo (lacht).

Mister and Mississippi live zien kan binnenkort onder meer in Biddinghuizen (Lowlands, 16-18.08, info & tickets), Maastricht (Bruis, 08.09, info & tickets) en Kalmthout (De Zolder, 05.10, info & tickets). Check de website van Mister and Mississippi voor een hoop andere livedates.

Album verdeeld door V2