Interview The Maccabees – We willen onszelf testen en tot het uiterste gaan

door Phara Elsen

Op een stormachtige middag, ergens in december, bevond Indiestyle zich in het AB café voor een interview met twee bandleden van The Maccabees: zanger Orlando Weeks en gitarist Felix White. Hun derde album ‘Given to the Wild’ komt uit op 6 januari 2012 en wordt heel goed ontvangen door de pers. Zou dit de grote doorbraak kunnen betekenen voor de band uit het Engelse Brighton?

Indiestyle: Eerst en vooral gefeliciteerd met het nieuwe album. Ik heb een klein cadeautje bij voor jullie (laat cadeau zien). Kan je raden wat het is?
Orlando: Is het dat kleine bekende mannetje dat pist?

Indiestyle: Ja, helemaal juist.
Orlando: …en ze zijn van chocolade, dat is geweldig.
Felix: (lacht) dankjewel. Je verwent ons.

Indiestyle: Ik dacht wel dat je wat chocolade kon gebruiken met al die interviews. Nu, over het nieuwe album dat uitkomt in januari: ik heb het pas gisteren kunnen beluisteren, dus het is nog niet helemaal doorgedrongen. Het is wel duidelijk dat jullie een nieuwe richting zijn uitgegaan, het klinkt veel grootser. De pers is er ook helemaal weg van.
Orlando: Dit hebben we nog nooit meegemaakt. We zijn de afgelopen dagen ook in Duitsland en Nederland geweest voor persdagen, het is allemaal nieuw voor ons.
Felix: Ja, het is echt vreemd.

Indiestyle: Hoe is het album eigenlijk tot stand gekomen, had je al nummers een jaar op voorhand, of ben je pas beginnen schrijven in de studio?
Felix: Twee jaar geleden is het al begonnen.
Orlando: Pas in de studio beginnen schrijven, dat hebben we nog nooit gedaan, we moeten alles op voorhand klaar hebben. We kunnen het echt niet anders, alles moet in detail voorbereid zijn. We herwerken dan elk nummer tot we in de studio komen, en dat is het leuke stuk, dan kunnen we gewoon de eindversie opnemen. En deze keer zijn we echt tot het uiterste gegaan, het voelde alsof we hetzelfde stuk zes keer opnieuw speelden.
Felix: Het was echt lachwekkend.

Indiestyle: De single ‘Pelican’ springt er echt uit, qua ritme toch, de rest van de cd is meer getemperd. Ik denk wel dat dit een leuk nummer gaat zijn om live te spelen. Ik had het nog maar net beluisterd en ik kon meteen al meezingen.
Felix: Super! Dat is ook één van de redenen waarom we het gekozen hebben als eerste single. We hebben een kleine tour gedaan in Engeland, waar we ongeveer zes nieuwe liedjes hebben laten horen. ‘Pelican’ was het nummer waarbij we echt zagen dat na een minuut iedereen meteen al meedeed en meezong. Daarom is het de eerste single.

Indiestyle: Goede keuze. Het klink echt Maccabees, als je snapt wat ik bedoel. Aan de rest van de songs kan je ook horen dat jullie het zijn, maar daar ben je toch een heel andere richting uitgegaan.
Orlando: ‘Pelican’ sluit het dichtste aan bij wat we vroeger deden, maar toch zeiden mensen in Engeland toen ze het voor de eerste keer hoorden: het klinkt echt anders.
Felix: (lacht) Wacht tot ze de rest van het album horen.

Indiestyle: De rest van het album is echt een ander genre. Om een naam te noemen: naar Bon Iver luister ik momenteel veel, en dat zou er meteen goed bij passen.
Orlando: Oh, tof. Ja, sommige mensen zijn een beetje bang dat fans van The Maccabees dit album niet zo leuk zouden vinden. Maar de mensen die wij ontmoet hebben door de jaren heen, en die genoten hebben van de eerste twee albums, hebben toch een muzieksmaak die heel breed is en houden niet slechts van één genre, merken we.

Indiestyle: Ja, het is echt goed dat je evolueert en een andere weg uitgaat, want sommige bands doen altijd maar hetzelfde en na het derde album denk je soms toch wel O nee, niet weer
Felix: Inderdaad, inderdaad.
Orlando: Ja, en bij sommige bands lukt het echt, die doen steeds hetzelfde, maar dat werkt bij hun perfect. Wij zijn zo niet, daarentegen. We willen onszelf testen en echt tot het uiterste gaan.

Indiestyle: Er is ook een kortfilm.
Orlando: Ja, we hebben de opdracht gegeven aan een paar vrienden van ons, die filmmakers zijn.

Indiestyle: Charlie en Joe?
Orlando: Inderdaad, die zijn echt zo geweldig. We wilden iets hebben dat de toon zou zetten voor het album. Iets dat mensen zou voorbereiden of zelfs waarschuwen voor de sfeer die het album zou uitstralen.

Indiestyle: Mijn interpretatie van de video is dat het eigenlijk over het leven zelf gaat, van geboorte tot einde, zoals die scene in het begin, waar de jongen uit het water komt, alsof hij geboren wordt. Dat is wat ik er van maak natuurlijk.
Orlando: Dat is nu het mooie aan zoiets te maken, dat het mensen toelaat om hun eigen interpretatie eraan te geven. Hetzelfde geldt voor lyrics, het is altijd fijn dat je niet alles zelf invult. Maar ik ben echt blij met de film, ze hebben dat heel goed gedaan.

Indiestyle: Het landschap is ook echt heel mooi, waar is het opgenomen?
Orlando: In Engeland

Indiestyle: Echt?
Orlando: Cornwall meer bepaald.

Indiestyle: In de openingsscene, dat water voor die grot, zo helderblauw, je kan haast niet geloven dat er zo’n plek bestaat. Dat bos ook, echt prachtig.
Felix: Ja, dat bos is echt iets speciaals.
Orlando: Die plek is echt het mooiste stuk van Engeland. Ik ging er vroeger heen als kind. We waren dan aan het rijden en opeens bevond je je in het hart van zo’n bos. De zijkanten van de wegen waren zo stijl, alsof je op weg was naar het centrum van de aarde, echt heel mooi.

Indiestyle: Daar moet ik eens heen zo te horen. Waar ik eigenlijk altijd eens naartoe wou, is Brighton, maar het is me nog niet gelukt. Jullie zijn afkomstig uit die stad, heb je enige tips voor onze lezers?
Felix: We hebben er nu al even niet meer gewoond, dus waarschijnlijk is er al heel wat veranderd…
Orlando: Wel, ik kan je Devil’s Dyke aanraden, een heel grote heuvel, net buiten Brighton, en je hebt een geweldig zicht. Je kan heel Brighton zien, je kan zelfs Londen zien. Je hebt ook de zee, en dan die heuvel… ja, echt de moeite.

Indiestyle: En tips voor concertzalen?
Felix: Euhm, Concorde 2 is echt heel goed.
Orlando: Oh ja, gewoon al mooi als je er naartoe wandelt, langs zo’n grote promenade en het gebouw. Heb je ‘Boardwalk Empire’ gezien? Wel, het gebouw situeert zich zowat in die tijd, Victoriaans, laat Victoriaans laten we zeggen. En de geschiedenis van het gebouw is ook de moeite.

Indiestyle: Dankjewel, zeker de moeite om eens te bekijken. De hoofdredacteur van Indiestyle had ook nog een vraagje. Jullie hebben in 2009 op Pukkelpop gespeeld en hij zat naar een optreden te kijken, toen hij opeens zag dat jullie gewoon naast hem zaten. Is dat nog mogelijk in Engeland, want daar zijn jullie toch wel gekend?
Orlando: Oh ja hoor, geen probleem. Af en toe komt er wel eens iemand iets zeggen, dat ze uitkijken naar de show bijvoorbeeld of dat ze het goed vonden, maar het valt heel goed mee en we hebben ook niet echt de intentie om een heel bekende groep te worden.
Felix: Het is wel fijn dat mensen je zo stoppen en je herkennen en vriendelijke dingen zeggen omdat ze de band en de muziek goed vinden.

Indiestyle: In Europa zijn jullie nog niet zo heel goed gekend, het is ook al even geleden dat je hier nog getoerd hebt?
Felix: Ja, na de vorige Europese passage hadden we gepland om terug te komen, maar het was zo dat we na die tour vonden dat we een betere plaat konden maken, en dat we de zaken op een rijtje moesten zetten. Nu is de situatie zeker anders, het voelt nu goed om te gaan toeren, de tijd is rijp en het voelt aan alsof we ons niet rusteloos gaan voelen na zes maanden. Dus nu is er de tour in februari, dan waarschijnlijk de festivals en daarna misschien nog een tour, we zien wel.

Indiestyle: Jullie spelen in de Botanique in februari, waar je de vorige keer ook stond, dat is ook echt een mooie plaats.
Felix: Oh ja dat was echt een coole plek. Met die tuinen ernaast en zo.

Indiestyle: Ja, het is er echt geweldig. Als het goed weer is, kan je gewoon buiten genieten van de omgeving. Het is één van mijn favoriete plekken. Ik kijk al uit naar het optreden. Bedankt voor dit gesprek en tot in februari.
Orlando en Felix: Tot dan!

The Maccabees live zien kan begin 2012 in Amsterdam (Paradiso, 08.02, info & tickets) en Brussel (Botanique, 09.02, info & tickets)

The Maccabees website

Album verdeeld door V2

Charlie en Joe

Given to the Wild kortfilm – De muziek die gebruikt wordt in de kortfilm zijn stukjes van verschillende nummers uit het nieuwe album