Interview Too Tangled: Stay restless

door Bart Somers

In november vierden we, zonder dat we het zelf in de smiezen hadden, de tiende editie van ons indie/rockfeest Suck it and See in de Brusselse Bonnefooi. Er was nog iets dat die avond zo speciaal maakte, want met Too Tangled hadden we voor het eerst een gevestigde waarde uit de Belgische rockscene geprogrammeerd in plaats van aanstormend talent. Zo trots als we waren dat het duo op ons evenement wilde spelen, zo blij zijn we dat de band in december ook de tijd nam om met ons terug te blikken op 2014 en vooruit te kijken naar 2015.

 

Indiestyle: Bracht 2014 voor Too Tangled wat jullie ervan verwacht hadden? Wat liep er goed, wat liep wat minder?
Too tangled: 2014 was een hectisch en ­heftig jaar voor ons. Begin januari was de master klaar van de nieuwe plaat, net op tijd voor de release in wat de muziekindustrie de GSA (Germany, Austria, Switserland) noemt, en net nog tijd om de juiste mensen te zoeken voor de release in de Benelux. De eerste tours waren dan ook in de GSA. Een maand later, in april, brachten we op Record Store Day onze plaat uit in België, Nederland en Luxemburg op rode vinyl via Vynilla records/LC/N.E.W.S. 2014 bracht dus zeker wat we ervan verwacht hadden, en zelfs veel meer. Het is een rit geweest met onverwachte wendingen, en soms ook teleurstellingen. De kloof tussen de airplay die we krijgen in de GSA en hier blijft groot. Maar we hebben het liever zo dan andersom, hoewel een beetje meer in deze contreien wel fijn zou zijn (lacht).

Indiestyle: Wat vonden jullie van de respons op het album?
Too Tangled: De reviews na ‘Stay Restless’, zowel van het album als van de liveshows, waren erg goed in binnen en buitenland. De singles deden het ook erg goed. Met ‘Firecrackers’ en ‘Lust for blood’, met ‘Bad start’ als b-­kant, kenden we meer succes dan ooit tevoren. De Benelux blijft qua radio een moeilijk en nauw verhaal, iets wat we van vele andere bands ook horen. Maar alleszins hadden we een schoon bereik in België en Nederland, met onder meer de betere studentenradio’s, Select op Stubru, De Standaard, Focus Knack en Jan Douwe Kroeske. Grote zenders in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, zoals Radio Eins, FM4, SRF Virus en Delta Radio namen de singles op in hot rotation, en de nummers kwamen daar ook in de nationale charts terecht. Eigenlijk zijn we dus heel blij met de respons.
Ook uit onverwachte muzikale hoeken kregen we heel schone berichten over onze plaat. En de reacties na de shows aan de merch zijn telkenmale weer de max.

Indiestyle:­ Jullie zitten op een relatief klein label. Is dat tegenwoordig een nadeel of eerder een voordeel?
Too Tangled: Het blijft denk ik wel zo dat je je kansen vergroot als je bij een groot label met veel slagkracht zit, en als je ook bij bands van dat label kan aanhaken. Maar hét grote voordeel van de kleine labels is dat je je volledige vrijheid hebt, en niet moet volgen..

too tangled

Indiestyle:­ Deze vraag is misschien wat voorbarig met zo’n druk tourschema, maar: hebben jullie al veel nieuwe songs geschreven sinds de opnames van jullie meest recente worp?
Too Tangled: ‘Stay restless’ hebben we behoorlijk snel en intuïtief geschreven en opgenomen. In augustus brachten we alle scraps van teksten en flarden melodie en beats die we schreven tijdens de tour voor ‘Where the echoes die’ tezamen. We lieten die horen aan Ian Davenport, die meteen mee was en iets zei à la “it’s exciting shit, why don’t we record it right away haha”. Tegen eind oktober brachten we alles in de flow van een album, begin november maakten we de definitieve opnames in ons repetitiehol, en een maand later reden we naar Oxford om met Ian Davenport de takes door de tape­machine en de analoge Neve-tafel te halen en verder te mixen. Eigenlijk was het een impulsieve rit, zonder teveel herkauwen. Alles klopte. Op dit moment hebben we ook enkel nog maar flarden tekst geschreven tijdens de tours. We hebben wel het idee om een rustpauze in te lassen en even te ademen vooraleer we concreet beginnen aan een nieuw verhaal of plaat.

Indiestyle:­ Voor 2015 hebben jullie een hele hoop Italiaanse datums aangekondigd. Wat zit er nog aan te komen van shows in België en andere landen, of is dat nog even geheim?
Too Tangled: Eerst is het inderdaad de beurt aan Italië. We zijn van 14 tot 28 januari weg voor 13 concerten, dat is een redelijk heftig tempo, het benieuwt ons wat en hoe het daar zal zijn. Erna doen we nog wat shows in de Benelux, en in het voorjaar ook nog een tour door de GSA.

Indiestyle:­ Zijn er plaatsen waar jullie de volgende 12 maanden kost wat kost willen spelen?
Too Tangled: Nee, geen specifieke plaatsen eigenlijk. De rit met deze plaat was meer dan bevredigend, we gaan nog genieten van de voorjaarstours waarbij er nog wijze dingen in aantocht zijn, en dan zien we wel hoe de wind staat.

Indiestyle:­ De afgelopen maanden maakten jullie indruk met de knappe visuals, die een hele mooie aanvulling vormden op de straffe muziek. Heeft 2015 nog fijne veranderingen in petto?
Too Tangled: We zijn sowieso graag bezig met boeken lezen, lomo­foto’s nemen, naar tentoonstellingen gaan en video’s maken. We denken bij het maken van onze nummers meestal ook vrij visueel. De samenwerking met fotografieduo Gus & Stella voor twee clips was een schone trip. We hebben nog geen vast doel van waar we heen willen qua veranderingen, we eren nog even de weg zonder vast doel (lacht).

Indiestyle: Door welke artiesten werden jullie in 2014 omvergeblazen?
Too Tangled: Bij uitstek door Patti Smith op de Lokerse feesten! Man dat was een concert! Die vrouw, die al een behoorlijk respectabele leeftijd heeft, niet normaal. Ze is de énige échte rock-‘n-roll­bitch ever. Haar klank was heel old­skool, en bij de eerste nummers viel het contrast met de voorgaande “walls of sound” echt op. We dachten zo hard “hopelijk krijgt ze de wei mee” maar het was er keihard op. Van jong tot oud, iedereen spitste allee zintuigen en Patti trok de snaren van haar gitaar en had écht iets te zeggen. Dat missen we vaak: echtheid en lef. Het was een beetje een ‚”aaahhh eindelijk”-gevoel.

Indiestyle: Van wie verwachten jullie veel in 2015?
Too Tangled: Van de politici. Dat deze eindelijk eens op lange termijn gaan beginnen denken om échte veranderingen te kunnen doorvoeren los van hun eigen agenda’s, en van ecologie een prioriteit maken met cultuur hoog in het vaandel en dus niet als een bijkomende kost.

Indiestyle: Hebben jullie nog een boodschap, al dan niet muzikaal, voor onze lezers en de fans?
Too Tangled: Onze muzikale boodschap? Stay restless. Koester en behoud het verwonderde kind in jezelf en enjoy the ride. See you in 2015.

Too Tangled live zien kan binnenkort onder meer in Beerse (Beatnik, 05.02, info & tickets) en Namen (Belvédère, 21.02, info & tickets). Check de Facebook-pagina van Too Tangled voor meer concerten.