MCLX brengt muziek naar Berchem: “Het zou de max zijn mocht de nachtwinkeluitbater hier langskomen.”

door Joppe Peeters

In Berchem opende afgelopen weekend MCLX de deuren. De pop-up probeert mensen via muziek samen te brengen en zal tot het einde van juni open zijn. Benjamin Beutels, Dennis Mariën en Shane Van Laer zagen hun kans schoon om hun eigen zaak uit de grond te stampen in enkele lege handelspanden die tijdelijk een nieuwe invulling mochten krijgen. Benjamin ontving ons met open armen in zijn pasgeboren zaak en legde ons haarfijn uit waar MCLX voor staat.

Hoewel er vinyl wordt verkocht, is MCLX niet enkel een platenzaak?

“Nee, wij beschouwen MCLX als een klein cultureel centrum. In de reclamefolder hebben we het ‘een creatieve hub voor muziekliefhebbers’ genoemd. Dat mag je zo ruim interpreteren als je wil, want het is moeilijk om een juiste beschrijving te vinden. Muziek staat centraal, en hier kan je naar gratis shows komen kijken. Wie overdag gewoon rustig wil rondhangen met een koffie of een pint, is even welkom. We hebben hier dan enkele platenbakken gezet, om de muzikale insteek wat te versterken, en die gaan vlotjes over de toonbank.

Jullie richten je niet op een bepaalde doelgroep?
“Nee, het zou leuk zijn mocht dit een plek voor heel de buurt worden. Dit soort zaken is echt iets nieuws voor deze wijk. Toch ben ik ervan overtuigd dat er in Berchem een publiek is voor MCLX. Het zou de max zijn als behalve onze vrienden ook de buren of de nachtwinkeluitbater hier langskomen.

Tijdens de shows is het natuurlijk anders. We boeken namelijk vooral dingen waar wij achter staan. De platenverkoop is van hetzelfde principe: we verkopen enkel wat wij goede muziek vinden of wat je nergens anders in de stad vindt. Het is niet de bedoeling om zo veel mogelijk te verkopen. Een van onze klanten postte op Instagram dat hij eindelijk die ene plaat van Pissed Jeans had gevonden, in de Stationsstraat in Berchem, of all places. Als je het zo bekijkt, vind ik dat echt heel cool. Voor iedereen die met muzie bezig is, is je eigen zaal of platenwinkel hebben een droom. En dit voelt toch een beetje zo aan. Daarom heb ik totaal geen probleem met sommige investeringen die we moeten maken. In een droom moet je altijd investeren.”

Hoelang koesterde je die droom al?
“Al lang. Ik ben al even bezig in het wereldje, als manager en organisator. Zo heb ik enkele shows georganiseerd in het Gentse Café Video. Ulrika Spacek en Homeshake hebben er nog gespeeld. Het is zalig om zo’n sterke groepen op die kleine locaties alles te zien geven.
Dankzij Pop-up-to-date (de organisatie die dat initiatief organiseerde) kregen we ineens de kans om onze eigen zaal uit te baten. Amper een week nadat het idee bij ons opkwam, hadden we al de sleutels van het pand gekregen. In een zeer korte tijd moesten we dat in orde brengen, het is snel gegaan. We wilden het zo goedkoop mogelijk houden, dus het meeste hebben we zelf in elkaar gestoken. Gelukkig past die DIY-factor wel bij de zaak.”

Waarom moeten de optredens gratis blijven?
“Gratis werkt. Het gaat veel te ingewikkeld worden als we met tickets moeten werken. We hebben nu een eigen locatie, wat voor ons al heel wat uitspaart. Laat het ons dan ook voor het publiek goedkoop houden. Muziek staat los van geld en de hele verdienmodel, het zijn twee verschillende werelden. Zo wil ik mijn zaak echt niet laten draaien. We hebben ook nog de bar waar we wat aan kunnen overhouden.
Het is voor ons de eerste keer dat we zo iets doen. Alles is nog nieuw. Nu moeten we zien wat werkt, en wat niet. Er is nog steeds wat werk aan de winkel, maar het belangrijkste staat er al. Uiteindelijk zitten we hier maar twee maanden, dus we moeten ook niet te zot doen.”

Wat kunnen we er nog meemaken?
“Deze week gaan we het volledige programma lossen. Voorlopig staat er al een show met The Parrots gepland (meer info onderaan), en we zijn nu bezig met het organiseren van een filmavond. Die gaat in het teken staan van oude cultfilms met een sterke soundtrack. Italiaanse sciencefiction uit de jaren tachtig stond daar bijvoorbeeld om bekend.
We willen verder nog lezingen laten doorgaan van mensen uit de muzieksector, en ook een muziekquiz behoort tot de mogelijkheden. Dit moet meer zijn dan enkel een plek voor de zogenaamde ‘culturele meerwaardezoeker’. Hoewel ik mij niet te druk ga maken om extra veel volk aan te trekken. Hier mag toch maar maximum vijftig man binnen.”

MCLX vind je in Statiestraat 25, in het Antwerpse district Berchem. Tot en met 30 juni kan je er iets drinken, platen kopen of optredens en veel meer bijwonen. Op 16 mei treden The Parrots gratis op in de zaak. Deze show stond eerst gepland in Kavka. Meer info vind je op de evenementpagina op Facebook.