Header image

Dit zijn onze 30 favoriete Belgische albums van 2018

door Gilles Dierickx

Indiestyle en de Belgische scene, je mag ze al sinds onze begindagen twee handen op één buik noemen. Vandaag geldt dat mogelijks nog meer dan ooit: naast de klassieke reviews en nieuwsjes is er de wekelijks terugkerende rubriek Verse Vangst, dé spotlight voor al wat nieuw, spannend en binnenlands is (inclusief playlist!). Bijna eveneens iedere week mogen we premières van nieuwe singles de buitenwereld insturen, dit jaar gaande van hippe heersers als Shht, Vito of Slow Crush tot obscuurdere revelaties, waaronder recent nog Novgrod en Partners. Diversiteit in al z’n vormen blijft daarbij steunpilaar nummer één.

Ook in de Belgische album-top 30 is dat het eerste wat opvalt. Uit de algemene eindejaarslijsten van al onze redacteurs werd onderstaand overzicht gefilterd, en daarbij viel duidelijk elke oogklep af. Hiphop, jazz, noise, intelligente electronica, gitaargeweld van eender welk kaliber? Vinkjes overal. Waar enkele ‘instituten’ opnieuw recht in de roos schoten – Soulwax, Madensuyu en Baloji – zien we daarnaast heel wat eigenzinnige bands die na enkele jaren rijpen in 2018 op het perfecte moment debuteerden: dirk., Teen Creeps, Faces On TV, Whispering Sons en Rumours losten zonder meer de steeds aangegroeide verwachtingen in, met een hoge plaatsing in de lijst als gevolg.

De indrukwekkende hype rond artiesten als Angèle en Tamino belette hen niet om eigenzinnig uit de hoek te komen, en ook een opgefrist Black Box Revelation schudde dit jaar alle roest van z’n motor. Absurd hoog scoren met absurde geniale creaties? Shht en El Yunque verdienen die podiumplekken als geen ander, hoe onvatbaar soms ook. Stikstof kaapt de gouden plak weg, en dat is loowgis toch. In tijden van politieke polarisering, bewust gezaaide angst en wat niet meer aan maatschappelijke verwarring legden de Brusselaars onomwonden de vinger op de wonde, zwaaiend met een poëtische pleister van kritiek, humor en (zelf)spot. ‘Overlast’ is dé vereniging die België nodig heeft, in beat én beeld.

Onze 30 favoriete Belgische albums:

30. Onmens – ‘Doopgrond’

29. Catbug – ‘Universe’

28. Wiegedood – ‘De doden hebben het goed III’

27. ssaliva – ‘unplugged vol. 1’

26. Heisa – ‘Heisa’

25. Black Box Revelation – ‘Tattooed smiles’

24. Donder – ‘Donder’

23. Baloji – ‘137 Avenue Kaniama’

22. Asa Moto – ‘Playtime’

21. Le 77 – ‘Bawlers’

20. MDC III – ‘Dreamhatcher’

19. Barst – ‘The endeavour’

18. Tamino – ‘Amir’

17. Angèle – ‘Brol’

16. Faces On TV – ‘Night funeral’

15. The Bony King Of Nowhere – ‘Silent days’

14. dirk. – ‘Album’

13. Condor Gruppe – ‘Interplanetary travels’

12. Flying Horseman – ‘Rooms / Ruins’

11. It It Anita – ‘Laurent’

10. Soulwax – ‘Essential’

9. Madensuyu – ‘Current’

8. DJ Charme – ‘Charme’

7. BeraadGeslagen – ‘Duizeldorp’

6. Teen Creeps – ‘Birthmarks’

5. Whispering Sons – ‘Image’

4. Rumours – ‘Megamix’

3. Shht – ‘Love love love’

2. El Yunque – ‘Oh hi Mark’

1. Stikstof – ‘Overlast’