Blackwave. doet de Botanique ontploffen

door Naomi Hubert

Op de tweede avond van Les Nuits Botanique pakten Blackwave. en Yusuf de kleine, gezellige Rotonde in

Als voorprogramma kregen we Yusuf voorgeschoteld. Het energieniveau van die band is niet iets anders dan dat van Blackwave. We waren dus heel benieuwd hoe dat zou uitdraaien. Waar Yusuf minimalistisch is en voorzichtig in je oren fluistert, zet Blackwave. volledig aan tot dansen en meekwelen. Desalniettemin was het zeker een geslaagde combinatie. Yusuf speelde bedeesd en bracht rustige nummers die altijd tot een brave climax kwamen. Alles klonk betoverend. Het schattige gestuntel tussen de nummers door en de zweverige podiumprésence maakten het af. We werden in alle rust achtergelaten.

Foto’s door Sanne Gommers

Van deze rust bleef niet veel meer over toen de security ons twintig minuten later aanmaande om opnieuw recht te staan. Blackwave.’s enthousiaste fanbase kwam tot leven. Waar Yusuf daarnet alles behoedzaam afsloot, wist Blackwave. nog voor ze opkwamen iedereen al op te hitsen. Je voelde hoe iedereen vol spanning wachtte op Will en Jay. Wanneer Blackwave. de eerste noten van ‘Big dreams’ inzette, werd het publiek dol. Vanaf toen werd er al enthousiast meegezongen – een voorbode van de rest van avond.

Bij derde nummer ‘Hands up!’ barstte alles volledig los. Tijdens het refrein mochten we classic onze vuist in de lucht drammen en dan lekker bouncen, zoals de basketbalspelers. Al was het soms wel wat cliché, bijvoorbeeld bij ‘Funky’, toen de linkerkant van de zaal moest zingen tegenover de rechterkant en vice versa. Toch viel er niks op aan te merken en de show verveelde nooit. Will en Jay staan zo charmant op het podium en stralen respect uit, niet alleen naar het publiek, maar ook naar elkaar en naar hun band. Soms merkte je wel dat ze het af en toe lastig hadden: een tong die uitsteekt van uitputting, even gaan neerzitten, een kleine adempauze…

Blackwave. bracht later een intieme versie van ‘If I’ en kreeg zo het uitgelaten publiek volledig stil. Veel tijd voor rust was er echter niet: de begeleidende band stond even alleen op het podium om onze dansbenen te heractiveren. Zelfs zonder Jay en Will wisten ze het podium te vullen. De twee frontmannen kwamen na dit geslaagde intermezzo opnieuw het podium op met een volledig nieuwe outfit. De nonchalante kledij had plaats geruimd voor een spacy racepakje, onderling assorti. Ze brachten vervolgens hun nieuwste single ‘Swanging’ en die sloeg in als een bom.

Afsluiten deed Blackwave. met ‘Flow’ waarbij iedereen nog eens lekker wijd zijn keelgat opentrok om “I got the show” mee te brullen. Natuurlijk werden we nog getrakteerd op een bis waarbij uiteindelijk David Ngyah op het toneel kwam om ‘Elusive’ mee te zingen. Wat. Een. Stem. En vooral wat een geweldige avond.

Op Les Nuits Botanique kan je binnenkort nog Porches (29.04), Jungle (01.05) en U.S. Girls (01.05) aan het werk zien. Een volledig overzicht vind je op de website van de Botanique.