Car Seat Headrest knalt zonder airbags in de Ancienne Belgique

door Mattias Goossens

Patineren, volle gas geven en triomfantelijk tegen de muur knallen: de bolide waarin Car Seat Headrest zich bevond, scheurde gisteren met ronkende motoren door de Ancienne Belgique.

Knullige bindteksten, overenthousiaste danspasjes en heerlijk opzwepende songs waren de troeven die voorprogramma Naked Giants uitspeelde. De woew-kreetjes werden geleend van John Dwyer, en in de overstuurse gitaren hoorden we een vroege King Gizzard & The Lizard Wizard. Er werd op monitors gestaan, er vlogen statieven op de grond en er werden achterwaartse koprollen ondernomen. Wij blij.

#carseatheadrest #live #music #livemusic #stopsmoking #drugsarebetterwithfriends @abconcerts

Een bericht gedeeld door Sy Borg (@syborg82) op

Twee jaar na z’n eerste Belgische passage in de kelder van de Botanique stond Car Seat Headrest gisteren met een dubbel zo grote band en vijfentwintig keer meer charisma en zelfvertrouwen op het podium van de Ancienne Belgique. Hij verkocht de concerttempel – vreemd genoeg – niet uit, maar liet dat allerminst aan z’n hart komen. Die grotere band (met daarin het voltallige voorprogramma) betekende een grootster geluid, en de vrijheid om je extra drummer een heel nummer lang een koebel te laten mismeesteren met behulp van een fan (in ‘Drugs with friends’, zowat het eerlijkste nummer over je grenzen kennen en ze negeren). De extra toetsen en percussie zorgden ervoor dat Talking Heads altijd op de loer lag, al werd de cover van ‘Crosseyed and painless’ geschrapt van de setlist. Prijkten er wel op: veel materiaal van jongste studioalbums ‘Twin fantasy’ en ‘Teens of denial’, een traag opbouwende cover van Lou Reeds ‘Waves of fear’ en een flard ‘Famous’ van Kanye en Rihanna in ‘Twin fantasy (those boys)’.

Wat misschien nog het merkwaardigste was van de hele show, was dat Will Toledo pas in de tweede helft van de set voor het eerst z’n gitaar omgorde, en dan nog wel voor het gezapige ‘America (never been)’. Zonder instrument had hij een pak meer bewegingsruimte, en zo deed hij z’n beste dad dance tijdens ‘Destroyed by hippie powers’ en ‘Cute thing’. “Give me Frank Ocean’s voice / And James Brown’s stage presence” zuchtte hij met een pokerface – ook z’n cover van ‘White ferrari’ was van de setlist gehaald.

Zaken die minder tot het collectieve geheugen behoren werden dus geschrapt, en in de plaatst kregen we ware volksliederen voor generatie nu. “You have no right to be depressed / You haven’t tried hard enough to like it” (in officieuze opener ‘Fill in the blank) of “Drugs are better with friends / Friends are better with drugs“: het waren stuk voor stuk luidkeels meegeschreeuwde mantra’s. Of wat met de enthousiast meegescandeerde BOB-campagne ‘Drunk drivers / Killer whales’, dat zich gestaag opwerkte naar een hoogtepunt van de avond.

Geld maakt misschien niet gelukkig, het stelt je wel in staat om je artistiek uit te leven. En laat dat precies zijn wat Car Seat Headrest met zowel de nieuwe opname van ‘Twin fantasy’ als de uitgebreide show van gisteren deed.

In de Ancienne Belgique kan je binnenkort Moaning (27.05), Sleep (27.05) en Unknown Mortal Orchestra (28.05) aan het werk zien. Tickets en info vind je op de website van de zaal.