Cigarettes After Sex moet in TRIX nog groeien als liveband

door Michelle Geerardyn

Voor het optreden van Cigarettes After Sex in TRIX was geen dresscode opgelegd maar een compleet zwarte outfit bleek de juiste keuze om in het grotere geheel van deze avond op te gaan. Aan de ingang waren fans neergestreken in alle mogelijke tinten zwart.

Seks verkoopt. De YouTube-campagne die de weg naar erkenning vrijgemaakt heeft voor de band miste ook in België zijn effect niet want de zaal was volledig uitverkocht. Meer zelfs, de plaatsen vlak voor het podium waren een halfuur voor aanvang al geclaimd door een handvol enthousiastelingen met stapels verwachtingen en anticipatie in de ogen. België zag deze Cigarettes wel zitten.

Het geduld werd even op de proef gesteld maar een kwartier na de voorziene aanvangstijd was het dan toch zo ver. Gehuld in duysternis kwam de groep rond frontman Greg Gonzalez de bühne op. De eerste noten van ‘K’ voelden met dwarrelende sneeuw op de achtergrond wat fris aan. De cover ‘Starry eyes’ nam hij onder handen als boodschap aan een overleden vriendin en dat wakkerde de sfeer aan. ‘I’m a firefighter’ bekoelde het geheel weer wat en haalde de lichte roes weg. De mensen die benieuwd zijn naar de inhoud van de aankomende plaat kunnen we alvast verklappen dat er geen verrassende stijlbreuk aankomt.

Single ‘Apocalyps’ wees al in die richting en ‘Sunsetz’ en ‘Opera house’ bevestigden het vermoeden ook. Deze band heeft een repertoire aan nummers dat het potentieel heeft om een totaal buitenaardse ervaring af te leveren. Toch was dat niet echt het geval en de vraag hoe dat kwam drong zich op. Als eerste kunnen we de drum aanhalen, die stond immers te veel op de voorgrond. De muziek moest het vooral hebben van de zang -en gitaarlijnen voor de innemendheid en die werden bijna continu verdrongen. Daarnaast was het nog iets te duidelijk dat Cigarettes After Sex het concept is van Gonzalez​ en dat de andere bandleden er vooral om praktische redenen bij waren. De toetsenist kwam wat maagdelijk over en de drummer was vooral aan het opgaan in z’n flesje Duvel. Misschien verpeste dat de stemming wel. De bassist amuseerde zich dan weer prima in z’n eentje met zijn handenspel.

Met ‘Dreaming of you’ ging het ondertussen weer de betere kant uit en verschillende vrouwen zullen nog een week levendig dromen van het intense oogcontact dat ze toen met de frontman hadden. Het eerste echte herkenningsapplaus voor ‘Nothing’s gonna hurt you baby’ zorgde ook meteen voor de meest oprechte reactie en plezier bij de band en dat vertaalde zich in meer inlevingsvermogen: ‘Affection’ was alweer het laatste nummer en ook een van de hoogtepunten van de set. Voor het eerste bisnummer kwam enkel de maagd terug mee met Gonzalez en omdat de drum achterwege bleef was dat tevens de beste song van de avond.

Het gevoel na dit optreden is dubbel. De studioversies zijn met momenten bloedmooi maar live toonden de liedjes niet altijd hun werkelijke pracht. Cigarettes After Sex is nog iets te veel een concept van een enkeling en te weinig een geoliede band. Maar daar kunnen ze in groeien en we hopen dat ze in de toekomst strikte niet-rokers kunnen verleiden tot een sigaret na iets wat hopelijk uitgroeit tot een een tedere orgie.

In TRIX kan je binnenkort onder meer Jacques Greene, Lydia Ainsworth en POND zien. Het volledige programma, tickets en alle info vind je op de site van de zaal.