Foto’s en verslag Hurts + Pegasus in de AB op 20.11 – bombast, kwaliteit en herkenning

door Damon De Backer

Foto’s Damon De Backer, verslag Bart Somers

Wie gisteren naar de AB trok kon maar beter voorbereid zijn op een overdosis bombast. Op het programma stond Hurts, een Engels synthpopduo dat de laatste jaren pijlsnel de trap richting wereldfaam heeft beklommen.

Over het voorprogramma Pegasus kunnen we kort zijn: de muziek van deze jongelui is al even weinig geïnspireerd als hun bandnaam. Volgens Last.fm zijn er wel 10 acts die Pegasus heten. Enige vindingrijkheid lijkt deze kerels dus vreemd, en ook de gebrachte songs kunnen zich hapklaar verstoppen tussen de witte producten in de supermarkt. Alle sympathie die de groep zou kunnen losweken door de enthousiaste presentatie wordt tenietgedaan door de liedjes die in het beste geval omschreven kunnen worden als afdankertjes van Coldplay, Snow Patrol of Milow.

Het eerste wat opvalt als Hurts het podium betreedt is dat het duo komaf heeft gemaakt met de strakke pakken en resoluut gaat voor een donkerdere new wave look. ‘Mercy’ gooit onmiddellijk een overdosis emoties de zaal in. Met ook ‘Miracle’ en ‘Wonderful Life’ tussen de eerste 5 gebrachte stukken kregen zowel de kwaliteit als de herkenning van meet af aan hun plaats in de show.

Voor originaliteit moest je gisteren niet in de Ancienne Belgique zijn. Het recept van Hurts is erg herkenbaar. In de goed opgebouwde songs is er op de juiste momenten plaats voor rustige passages en welgemikte explosies. ‘Somebody To Die For’ is typisch zo’n ballad, met de muziek die af en toe zelfs helemaal wegvalt om een zaalmeezingmoment te creëren, en even later over te gaan in een uitbarsting van klanken die even indrukwekkend moet zijn als het geluid van een kudde bizons.

Wat soms stoort is dat de sound van Hurts altijd wel erg gecontroleerd blijft. Zelfs als de gitaren een keertje helemaal loos mogen gaan, blijft het allemaal vrij clean. Zo kunnen we bijvoorbeeld bij ‘Cupid’ niet anders dan denken dat een groep als Goose dit tien keer opwindender zou kunnen brengen. Helemaal ontploffen deed de AB dan, tientallen gillende meiden ten spijt, ook pas tijdens de bissen. Daarin zat met ‘Better Than Love’ een wereldnummer van formaat, een knaller die zelfs de grootste Hurts-hater in beweging moet kunnen zetten, en live nog indrukwekkender is dan op plaat.

‘Help’ mocht de set van een rustige eindnoot voorzien. De meisjes die erin slaagden een van de bloemen te vangen die Theo Hutchcraft richting zaal gooide gingen dolgelukkig naar huis. Net als het grootste deel van de overige aanwezigen, gokken we.

Live Nation programmeert binnenkort onder meer Simple Minds (Lotto Arena, 22.11 en Vorst Nationaal, 23.11), Holly Herndon (STUK, 26.11) en Kodaline (Botanique, 27.11). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Hurts website

Verdeeld door Sony Music