Foto’s + verslag Strands of Oaks en Geppetto and the Whales, Trix Bar, Antwerpen, 28/09/2014

door Christel Schoepen

Timothy Showalter, de man achter Strand Of Oaks, was oprecht blij en dankbaar met het publiek in een uitverkochte Trix in Antwerpen. Na vele jaren ploeteren vindt hij het ongelooflijk dat hij, een simpele jongen uit Philadelphia, Indiana, de oceaan mag oversteken en dat zoveel mensen op een zondagavond willen betalen om te luisteren naar zijn songs.

Christel Schoepen ging op pad om foto’s te maken, het verslag is van de hand van Sven Volckerijck.

Opener van dienst waren Geppetto And The Whales. Vorige week zagen we hen nog op Leffingeleuren en het dient gezegd dat de schwung die we toen wat misten in hun set, er dit keer wel inzat. Het zestal zette sterke versies neer van onder meer ‘Cocklane ghosts’, ‘1814’, ‘Jonathan’ en afsluiter ‘Duquesne’s horse’. Ondanks wat technische probleempjes, onder andere met de gitaarriem, hoorden we een band die er staat als een huis en dat leverde als hoogtepunt een subliem ‘Heads’ op.

Showalter praatte tussen de liedjes door, dankte de omstanders herhaaldelijk, kondigde de meeste nummers aan en speelde bovendien een sterke set waarin enkele hoogtepunten uit de meest recente plaat van Strand Of Oaks al vroeg gespeeld werden. ‘Heal’ en ‘Goshen ’97’ misten zo vroeg in het concert een beetje de kracht die ze op plaat wel hebben, maar vooral de laatstgenoemde blijkt een in ieder geval niet kapot te krijgen klassieker in wording. Na een felle start verlieten de drummer en bassist even het podium voor het rustige gedeelte, of zoals de zanger het verwoordde: “We’ve had the Wayne’s world headbanging shit, and now it’s time for the mellow shit”. Na de belofte dat het later in de set terug ruiger zou worden, dankte hij ons alweer dat we op die trip tussen uitersten mee wilden gaan, bovendien echt aandachtig luisterden naar de ingehouden songs en ook mee uit de bol gingen met de gierende gitaar. Op het einde van ‘Woke up to the light’ vielen de twee muzikanten die stilletjes verdwenen waren terug in, en zo begon het derde deel.

Strand Of Oaks kwam terug voor één toegift (‘Mirage year’), waarna de frontman het publiek instapte en enkele mannen uitbundig knuffelde. Je zou geloven dat hij nog meer dan ons tevreden en dankbaar was voor het fijne concert.

Website Strand Of Oaks

Website Geppetto And The Whales

Trix programmeert in de komende weken nog onder meer The Fray (03.10), Strand (19.10) en Band Of Skulls (24.10). Info, tickets en de volledige kalender vind je op de website van de club.