Hiphop heeft officieel Best Kept Secret veroverd dankzij Run The Jewels

door Thomas Konings

Twee jaar geleden werd A$AP Rocky door Best Kept Secret nog in een tent geprogrammeerd, dit jaar mocht de kleinere hiphopact Run The Jewels de donderdag afsluiten. Hiphop is duidelijk bij het indiepubliek aan het scoren, al brengen El-P en Killer Mike ook wel een alternatievere variant van het genre. Wat ook helpt: van RTJ weet je, in tegenstelling tot bij andere rappers, dat je op z’n minst een degelijke show krijgt.

Vrijdag concludeerden we alvast dat het Amerikaanse duo live aan de top van z’n genre staat. Waar andere rappers vaak strugglen met een backing track, ronduit playbacken of moeilijk boven de instrumentatie kunnen uitkomen, klonken deze twee zwaargewichten gewoon zoals het hoorde. Hun rap was consistent en indrukwekkend, zonder dat het daarbij op enige manier saai werd. Daar zaten de beats dan weer voor iets tussen: de twee heren hadden niet veel meer nodig dan hun opgefokte producties en een stevige lichtshow om het publiek nummer na nummer naar hun hand te zetten. Verder wist de dj ook perfect welke rol hij moest vervullen. Op wat indrukwekkend scratchen hier en daar, bleef zijn bijdrage beperkt. Geen overbodig geschreeuw of random plaatjes van andere artiesten dus.

De hoogtepunten van de set lagen dan weer vooral bij materiaal van ‘Run The Jewels 2’. ‘Blockbuster night part 1’, ‘Close your eyes (and count to fuck)’ en ‘Oh my darlings don’t cry’ klonken net hard en rauw genoeg om de hele wei mee te krijgen. Het was enkel spijtig dat deze songs al zo vroeg in de set aan de beurt kwamen, waardoor het kruit iets te vroeg verschoten werd en de set na een uurtje wat uitgeblust voelde. Gelukkig kwam er dan ‘Down’ als bisnummer om nog een laatste keer het vuur aan te wakkeren. Ondertussen wisten El-P en Killer Mike ook hun albumtracks te verkopen als grote hits, al mocht het tempo af en toe iets hoger liggen. Vooral de ingestudeerde sketches haalden de vaart uit de set – met uitzondering van een feministisch preekje voelden ze eerder echt overbodig.

Zo gaf Run The Jewels misschien geen perfect optreden, maar wel eentje dat binnen het genre als uitzonderlijk sterk gold. Het geroutineerde tweetal valt in alles wat het doet op met een intelligente en alternatieve aanpak, dat maakte ook van hun show op Best Kept Secret niets minder dan een verademing.

????????#aboutlastnight #bks17 #runthejewels

Een bericht gedeeld door Joost van Liere (@joostvanliere) op