King For A Day geeft stomende bluesrock een eigen smoel in Trix

door Nicolas D'Exelle

Rock-’n’-roll: nog steeds het genre bij uitstek voor alle hoekige riffs, mokerslagen van drums en moddervette baslijnen. King For A Day strooit daar rijkelijk mee op ‘Shadowman’ een plaat vol bloedeerlijke, zweterige bluesrock. Donderdagavond stelde de vijfkoppige band uit het Antwerpse die langspeler voor in Trix Café, met een zweetpartij van begin tot einde.

Foto’s door Alexander Barrels

Nostalgische zielen trokken hun stoute schoenen aan en kwamen meer dan eens aan hun trekken, dankzij een collectie songs die King For A Day uit alle uithoeken en jaartallen van planeet gitaar had verzameld. De band houdt het simpel, maar mist zijn doel niet: met zang, drums, gitaar, bas en toetsen staat de sound van de bluesrockers ook live als een huis.  

Retro met de grote R kan al snel uitmonden in platvloerse, oppervlakkige songs, maar King For A Day kiest zijn invloeden zorgvuldig. Opener ‘Shadowman’ gaat meteen het meest soulvolle werk van The Black Keys achterna, terwijl ‘Going down slow’ aanschuurt tegen Rival Sons en Led Zeppelin. De dreigende baslijn van ‘Crashed and burned’ is dan weer een les in efficiëntie die uitmondt in hoekige breaks waar Jack White wel raad mee weet. 

Het stemgeluid van zanger Jan Douws heeft de juiste grain om de songs naar een hoger niveau te tillen, maar wanneer hij als gitarist vrij spel krijgt dan schakelt de frontman pas echt een versnelling hoger. De invloed van Jimi Hendrix is nooit veraf, al kleurt Douws genoeg binnen de lijntjes om niet te verzanden in een protserige jamsessie. Toch is King For A Day bij momenten niet vies van een potje psychedelica waarbij toetsenist Lucas Sledens een wall of sound optrekt. Zo brengt het vijftal dynamiek en de nodige afwisseling in hun set die op die manier bewijst meer te zijn dan fijne gitaardeuntjes. 

King For A Day verlegt soundgewijs geen grenzen, maar heeft live wél een eigen smoel. Met sterke songs, goede refreinen en een stevige brok attitude staat de band met twee voeten in het rockcircuit. Koningen voor één dag: het is hen gegund.

Trix programmeert binnekort nog PJDS (24.05) Ty Segall (26.05) en Elefant (31.05). Het volledige programma vind je op de website van de zaal.