Spring King verzekert het voortbestaan van indierockanthems in de Botanique, 28 september 2016

door Mattias Goossens

Moeten er nog anthems zijn? Wie al eens indiebingo gespeeld heeft op een rockfeestje weet waarschijnlijk dat de voorspelbaarheid van de playlists vaak behoorlijk groot is. Toegegeven: een nieuwe ‘Take me out’ of ‘I bet you look good on the dancefloor’ is al eventjes niet meer gemaakt. Dat gapende gat in de markt wil Spring King met veel plezier opvullen. Dat ze uit Manchester komen hebben ze alvast mee; dat de helft van hun debuut ‘Tell me if you like to’ energetische bommetjes zijn die moeiteloos aansluiten bij het gekende indiecanon is eveneens mooi meegenomen.

Spring King

Aan de overkant van het kanaal verkoopt het viertal ondertussen al serieuze zalen uit, hier blijkt hun bekendheid vooralsnog wat minder. In de Botanique kwamen ze dan bewijzen dat ze het label ‘beloftevol’ kunnen waarmaken. Spoiler: dat lukte hen. Aanvankelijk begonnen ze behoorlijk uitgelaten aan de set. Zo werd er nog  voor er een noot gespeeld was duchtig over koetjes en kalfjes gekeuveld – in dit geval beer and waffles. Met ‘Oh why’ openden ze gewaagd met een nummer dat hun eerste langspeler niet haalde. Songsmid en zanger Tarek Musa hield de band vanachter zijn drumstel strak in het gareel, en tijdens ‘It’s so dark’ en ‘Demons’ werden de harmonieën – het geheime wapen van de band – voor het eerst ingezet.

Verder waren vooral aanstekelijke, op de dansbenen mikkende opstootjes zoals ‘Detroit’ en ‘City’ de sterkste troeven van de band. Zelf haalden ze The Clash (de rauwheid) en Beach Boys (de harmonieën) aan als voornaamste invloeden, waarnaast wij naar het einde toe een stevige dosis Black Flag en Californische garagerock hoorden in bijvoorbeeld ‘Let’s ride’. Na iets minder dan een uur zat het er al op, en zo kregen we een handjevol songs voor een handjevol mensen. Tien jaar geleden had deze band waarschijnlijk als tiende in een dozijn geklonken; in 2016 gelden ze als welkome afwisseling.

Vergis je niet: naast een verhuurbedrijf van springkastelen is deze Britse Spring King bovenal een band om in de gaten te houden. En volgens de band zelf komt die herkansing er wellicht volgend voorjaar al.

De Botanique programmeert binnenkort o.a. Tsar B (5.10), Oscar (7.10) en Blaudzun (9.10). Een volledig overzicht vind je op de site van de concertzaal.