The xx ontluikt als prachtige nachtvlinder tijdens ontroerende Pukkelpopshow

door Daan Leber

Sinds de laatste passage van The xx op Pukkelpop is er veel veranderd voor de groep. Ze stond toen nogal onverwacht geprogrammeerd als headliner op het hoofdpodium, maar de vraag of hun breekbare muziek wel zou overkomen voor een volle weide werd tijdens die show beantwoord met een ontzettend emotioneel en sterk optreden. Deze keer wisten we dus dat de groep zo’n massa aankon, en vroegen we ons vooral af hoe het meer uitbundige ‘I see you’ invloed zou hebben op het optreden dat ze dit jaar kwamen brengen.

(Foto’s: Guillaume Decock)

Met ‘Intro’, ‘Crystalised’ en ‘Say something loving’ werd meteen duidelijk dat er voor een goede mix tussen de drie albums zou gekozen worden. Een snellere versie van ‘Islands’ was de ideale aanzet naar ‘Dangerous’. Romy en Oliver begonnen ondertussen ook langzaam te ontdooien. Hun breekbaarheid, die ze als unique selling point gebruikten, werd voorzichtig aan de kant geschoven, en het duo zocht vaker elkaars aanwezigheid op. De knuffel van Oliver na een soloversie van ‘Performance’ deed zichtbaar deugd bij Romy, en ook het publiek smolt.

Na een collectief meezingmoment voor de verjaardag van Romy, kreeg het tweede deel van de show een andere dynamiek. Knoppengod Jamie, die enorm geconcentreerd achter een indrukwekkende hoeveelheid hardware stond, kreeg eindelijk zijn moment. De schuchtere dj van weleer leek verdwenen en schotelde ons een aaneenrijging van verstevigde songs voor. Ook de lichtshow werd aangepast aan Jamie. Romy en Oliver plaatsten zichzelf in een ondersteunende rol en de minimale ledverlichting evolueerde naar de vrolijke kleuren van ‘In Colour’. ‘Loud places’ uit dat solo-album dook eerder verrassend in de setlist op, en via een techno-rework werd het nummer vlotjes aan ‘On hold’ gemixt. De house-elementen werden opgeschroefd, maar het feest werd iets te vroeg naar onze zin stopgezet met een slome versie van ‘Angels’.

Een erg verrassend optreden kregen we niet, maar dat hoefde ook niet meteen. The xx wist hun sterke reputatie volledig waar te maken, en zeker het einde van hun headlineshow toonde aan dat de groep niet meer de breekbare band van vroeger is.