Verslag Cashmere Cat + Ryan Hemsworth in VK concerts op 17.04 – sterke platenkeuzes

door Thomas Konings

Gisteren programmeerde de VK twee toonaangevende elektronica-artiesten voor de prijs van één. Cashmere Cat en Ryan Hemsworth zakten af naar de Brusselse zaal voor wat een bijzondere avond moest worden.

De uitzonderlijk sympathieke Ryan Hemsworth mocht de aftrap geven. Bij aanvang stelde de Canadese producer ons ietwat teleur met een weinig uitzinnige set, maar al snel beseften we dat de muzikant dan ook op een heel andere wijze trachtte te imponeren. Hij wilde je van zijn kenmerkende sound laten genieten op een subtiele manier en eerder een glimlach op je smoelwerk laten verschijnen, dan je benen in beweging krijgen. Tijdens z’n show kregen we enerzijds veel materiaal van ‘s mans laatste langspeler ‘Guilt Trips’ te horen en serveerde de Wedidit-artiest anderzijds een mix van zoete, onbekende songs en speels bewerkte (hiphop)hits. Hemsworth toonde dat hij als de beste rap en elektronica kan combineren en verder ook beter dan wie dan ook op de hoogte is van welke vooruitstrevende muziek er momenteel allemaal out there is. Kort samengevat overtuigde Ryan vooral met een uitmuntende setlist en bracht hij ons een uur lang plezierige doch uitdagende deuntjes die op elk moment van de dag zouden amuseren.

Cashmere Cat - Wedding Bells

Over perfecte platenkeuzes gesproken: ook Cashmere Cat wist in de Vaartkapoen weer de juiste liedjes uit te kiezen. Opvallend, in vergelijking met de Noor zijn doortocht vorig jaar op het Dour Festival, was wel dat de producer veel minder hiphop en r&b draaide. In de plaats plezierde hij met gemuteerde stoere en vrouwelijke trap, instrumentale grime en andere hippe subgenres die momenteel erg in trek zijn. Daarnaast kon de artiest eveneens terugvallen op zijn eigen materiaal dat misschien nog niet over de gehele lijn kan overtuigen, maar wel bijzonder geschikt is om een feestje mee in gang te zetten. Voorts was het straf hoe de kater commerciële nummers als ‘Drunk In Love’ en ‘Swimming Pools’ afwisselde met veel minder toegankelijk materiaal van onder andere MssingNo. Die combinatie typeerde de blonde knul zijn aanpak en levert hem heel wat succes op, aangezien hij op die manier een breed publiek kan bereiken. Tot slot waren het de euforische raveritmes die Høibergs set zo geslaagd maakten. Dankzij dat grootse EDM-gevoel was de sfeer gedurende de hele speeltijd uitstekend en kon de zaal ook enkele kleren ontploffen, bijvoorbeeld bij – één van de betere dansvloerkrakers van deze eeuw – Rusties ‘Slasherr’. We concludeerden dat weinig producers op een cultureel verantwoorde manier zo een publiek kunnen entertainen en dat Pukkelpopgangers deze Cashmere Cat beter niet links laten liggen op hun festivalprogramma.

VK Concerts programmeren in de komende weken onder meer The Bug + Teebs + Jeremiah Jae (07.05), Melt-Banana (08.06) en Fucked Up (14.06). Alle info, tickets en de volledige concertkalender vind je op vkconcerts.be.

Cashmere Cat Facebook

Ryan Hemsworth website