Verslag en foto's Dropkick Murphys in Vorst Nationaal op 26.01 – magistrale avond

door Filip Van Der Elst
Dropkick Murphys
Dropkick Murphys
Dropkick Murphys
Dropkick Murphys
Dropkick Murphys
Dropkick Murphys
Dropkick Murphys
Dropkick Murphys

Foto’s door Caroline De Meyer

Het moeten niet altijd indierockers uit Londen of popsongs uit Californië te zijn: soms hebben ook wij het liever eens een tikkeltje harder. Met dat idee in ons achterhoofd en met onze dansschoenen stevig vastgeknoopt, trokken wij donderdagavond naar Vorst Nationaal. Een doortocht van de Dropkick Murphys staat altijd garant voor een moeilijk te evenaren feestje, en dat was nu niet anders. Ondergetekende raakte op negentig minuten Dropkick Murphys enkele ribben, zijn stem én een GSM kwijt, but it was well worth it.

Zo’n knotsgekke menigte moet altijd opgewarmd worden, en ook daar hadden de Murphys aan gedacht. Het Belgische Flatcat mocht de avond openen met melodieuze punkrock. Zanger Dieter Meyns stond dan ook met vertrouwen op het podium en had weinig moeite om de eerste circle pit van de avond voor elkaar te krijgen of om de oeh’s en aah’s te laten meezingen. Zo waanden we ons toch even bij een Californische popband. Het tweede voorprogramma was er eentje met internationale allure: wij zijn niet al te bekend met het punkwereldje, maar The Bouncing Souls zijn er wel een gevestigde waarde in en hadden dan ook heel wat fans naar Vorst gelokt. Voor mensen met een zwak beendergestel was een plaatsje op de eerste rijen op dat moment al niet meer aan te raden. Op muzikaal vlak wisselen The Bouncing Souls uptempo punk af met nummers die wat meer naar poppunk neigen. Het was vooral dat laatste materiaal dat wij bijzonder konden smaken, met de bekendere nummers ‘Lean on Sheena’ en ‘True Believers’ als hoogtepunten.

Onder de tonen van de Ierse traditional ‘Foggy Dew’, magistraal ingezongen door Sinead O’Connor, betraden de Dropkick Murphys het podium. Het is meteen een toonbeeld van hoe serieus deze jongens hun Irish legacy nemen. Op plaat zijn ze van harde punk naar meer mainstream rock geëvolueerd, maar de doedelzak en andere Ierse traditionele instrumenten blijven ingrediënten van hun succesrecept. Hun laatste album ‘Going Out In Style’ vertelt het exclusieve verhaal van een Ier die zijn geluk in de VS gaat beproeven. Met het openingsnummer van die cd, ‘Hang ‘em High’, werd ook dit optreden afgetrapt. Op nog geen vijf seconden tijd werd de zaal herschapen in een kolkende, dansende en zingende mensenmassa. De band klonk opvallend strak, en wisselde af tussen oude punkknallers als ‘The Gang’s All Here’ en de heerlijke dronkemanssong ‘Barroom Hero’, en nieuwer werk als het opzwepende ‘Johnny, I Hardly Knew Ya’ of ‘The Auld Triangle’, een cover van een van de vele geweldige Irish traditionals. Bovendien kwam ook het meeste van de nieuwe plaat aan bod, met ‘Going Out In Style’ en ‘Peg O’ My Heart’, op album meegezongen door respectievelijk Fat Mike van NOFX en Bruce Springsteen, als absolute uitschieters.

Zelfs tijdens het akoestische intermezzo, met onder meer een geweldige uitvoering van ‘Boys on the Docks’ en vooral ‘The Warrior’s Code’ at de zaal uit hun hand. Dropkick Murphys zijn geweldige muzikanten, en bovendien kennen ze hun pappenheimers: vlak voor de bisronde ontpopte ‘I’m Shipping Up to Boston’, inclusief backdrop, zich tot de ultieme dansplaat. Nadien mocht een hele horde meisjes het podium op om samen met zanger-bassist Ken Casey mee te kwelen op ‘Kiss Me, I’m Shitfaced’, nog zo’n lied waar wij ons maar al te graag op smijten na een pint of tien. Maar ook bloednuchter werkt die song als een rode lap op een stier, zo bleek donderdagavond nog maar eens. Met een heerlijke cover van AC/DC’s ‘TNT’ besloten de Murphys deze magistrale avond.

We moeten al ver teruggaan in de tijd om ons nog een optreden met een dergelijke sfeer te herinneren – The Hives in de AB in 2007 komen misschién in de buurt. Wie er met zo’n sprekend gemak in slaagt om zelfs een kolos als Vorst Nationaal in te pakken, mag zichzelf tot de gevestigde waarden rekenen. Wij sluiten ons alvast opnieuw op in onze indiecocon, tot deze jongens nog eens een bezoekje brengen. Reken maar van yes dat wij er dan opnieuw bij zullen zijn. Zonder GSM weliswaar.

SETLIST
Hang Em High
The Fighting 69th
The Gang’s All Here
Sunday Hardcore Matinee
Johnny, I Hardly Knew Ya
Deeds Not Words
Climbing A Chair To Bed
Gonna Be A Blackout Tonight
Get Up
Going Out In Style
Take ‘Em Down
The Warrior’s Code
Devil’s Brigade
Boys on the Docks
The State of Massachusets
Peg O’ My Heart
The Irish Rover
The Auld Triangle
Broken Hymns
Barroom Hero
I’m Shipping Up to Boston

BIS
Kiss Me, I’m Shitfaced
Skinhead on the MBTA
TNT (AC/DC cover)

Dropkick Murphys live zien kan in 2012 onder meer ook in Eindhoven (Klokgebouw, 05.02, info & tickets) en Luxemburg (Rock-A-Field, 23-24.06, info & tickets)

Live Nation zet de komende weken onder meer Kasabian (Koninklijk Circus, 22.02), Heather Nova (Vooruit, 18.03) en Black Box Revelation (AB, 10 + 11.04) op verschillende Belgische podia. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Dropkick Murphys website

Album verdeeld door V2