Verslag + foto's Kiss The Anus Of A Black Cat + Rape Blossoms in de Charlatan op 16.01

door Sven Volckerijck

Woensdagavond waren de jaren ’80 weer helemaal terug. Toutpartout programmeerde in de Charlatan Kiss The Anus Of A Black Cat, dat vorig jaar op ‘Weltuntergangsstimmung’ helemaal het new wave-register opentrok.

Luisteren naar voorprogramma Rape Blossoms is als verdwalen in je collectie Joy Division-platen. De jonge Gentse band lijkt wel aan een infuus gelegen te hebben waardoor ze de groep rond Ian Curtis niet alleen met de paplepel, maar ook nog eens intraveneus toegediend kregen. Zware synths dan weer drums en gitaar overheersten, en het podium was eigenlijk te klein, zodat de zanger af en toe eens tussen de voorste rijen kwam zingen en dansen.

Kiss The Anus Of A Black Cat
Kiss The Anus Of A Black Cat
Kiss The Anus Of A Black Cat
Kiss The Anus Of A Black Cat
Kiss The Anus Of A Black Cat
Kiss The Anus Of A Black Cat
Rape Blossoms
Rape Blossoms

Verslag Sven Volckerijck, foto’s Xavier Marquis

Gezien Kiss The Anus Of A Black Cat na de folk van ‘Hewers Of Blood And Drawers Of Water’ vorig jaar op de recente plaat resoluut een andere richting uitging en eveneens de donkere krochten van de jaren ’80 opzocht, was het voorprogramma erg passend. In een driemansformatie beklom de groep rond Stef Irritant het podium. Ook hier waren de vergelijkingen met Joy Division niet van de lucht, al werd een ruimer spectrum aangeboord. In het enige nieuwe nummer dat Stef sinds het album van vorig jaar schreef, ‘Drone For Conan’, hoorden we een vleugje Eurythmics en in afsluiter ‘Veneration’ was Depeche Mode niet veraf. Kiss The Anus Of A Black Cat lijkt amper nog op de groep die ze waren begin 2011, en enkel de zang, nog immer dwingend en zwanger van dreiging, klinkt herkenbaar. Daardoor klinken songs als ‘Veneration’ en ‘All The Heroes Run In Armour’ bijna onherkenbaar, in een arrangement dat mijlenver van de originele folktoetsen weggelopen is en nu volop de eighties omarmt.

Het publiek liet het zich allemaal welgevallen en danste enthousiast mee. Hoewel de meeste aanwezigen niet eens oud genoeg leken om herinneringen te hebben aan het opgeroepen decennium, waanden we ons in een tijdreis “back to the future”.

Setlist:
1. Ruins
2. Define Pi
3. Let Things Drift
4. My Word As Gospel
5. Drone For Conan
6. Sevenfold
7. Shake Off Your Dreams
8. All The Heroes Run In Armour
9. Veneration
——————————————————-
10. Triple Fall

Website Kiss The Anus Of A Black Cat

MySpace Rape Blossoms

Toutpartout organiseert in de komende weken nog onder meer concerten van Marco Z en David Bazan (24.01 in L’An Vert in Luik), Sukilove in Utrecht (26.01 – Ekko) en Stadt en Sir Yes Sir in Brussel (06.02 – AB Club). Alle concertinfo en tickets kan je vinden op hun website.