Verslag + foto's Laura Marling in de AB op 19.03: routine of hardnekkige verlegenheid?

door Tom Peeters
Laura Marling
Laura Marling
Laura Marling
Laura Marling
Laura Marling
Laura Marling

Foto’s door Anna Sebok

Nauwelijks zeventien was ze, toen Laura Marling in 2007 haar eerste singletje ‘New Romantic’ mocht komen spelen bij Jools Holland. In een t-shirt van de Spice Girls en een blik naar de vloer gericht om toch maar geen oogcontact te moeten maken met het publiek. Een puberaal muurbloempje, dat was Marling. Een charmante muurbloem, dat wel. Anno 2012 is er heel wat veranderd. De peroxideblondine bracht drie succesvolle albums uit en ook in de Ancienne Belgique staat ze met de nodige bravoure en klasse. Weg zijn de Spice Girls, welkom elegante grijze outfit. Bang van het applaus lijkt ze ook al niet meer. Niets staat een topoptreden in de weg. En toch.

Marling haspelt haar nummertjes net iets te routineus af, alsof ze nauwkeurig maar zielloos een 9 to 5 op kantoor afwerkt. We missen het heilige vuur, de ontvlammende passie die een nummer boven de happende middenmoot doet uitstijgen. Het patroon ligt net iets te vast: de Britse die een nummer inzet op haar gitaar om na een tijdje ruggensteun te vinden bij haar vijfkoppige band. Of even later het obligate rondje solonummers.

Jammer, want de kwaliteitslat ligt wel degelijk hoger dan die van Tia op het afgelopen wereldkampioenschap. Mooie maar veilige versies van ‘Ghosts’ en ‘My Manic and I’ worden meegeneuzeld door elke overjaarse bakvis en ook nieuwere nummers als ‘I Was Just A Card’, het ietwat langdradige ‘Salinas’ of ‘Sophia’ krijgen knappe liveversies. Een optreden van Laura Marling is bovendien leerrijk: zo komen we te weten dat er 62 Legoblokjes zijn voor elke persoon op aarde. Op het melancholische ‘Goodbye England (Covered in Snow)’ – we blijven erbij: speciaal voor ons geschreven – danst zowaar kippenvel over onze armen.

En kijk eens aan, in het oprechte lachje na de applauslawine, herkennen we de onschuld van een nog altijd piepjong meisje. Is het dan toch geen routine, maar een hardnekkige verlegenheid die juffrouw Marling hier tentoonspreidt? We geven haar het voordeel van de twijfel, want dat ze op haar 22ste al uitgeblust is door het tourleven, dat weigeren we te geloven.

De AB zet de komende weken onder meer The Strange Boys (03.04), Marlon Roudette (17.04) en A Brand (28.04) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Laura Marling website

Album verdeeld door V2