Verslag en foto's [PIAS] NITES Eindhoven op 09.12 - indrukwekkend

door Esther Plessers
Crystal Fighters
Crystal Fighters
Crystal Fighters
Crystal Fighters
Crystal Fighters
Crystal Fighters
Crystal Fighters
Crystal Fighters
dEUS
dEUS
dEUS
dEUS
dEUS
Balthazar
Balthazar
Balthazar
Balthazar
Balthazar
Balthazar

Foto’s door Bart Vander Sanden

Internationaal al een begrip, gisteren ook voor de allereerste keer in Nederland: een muzikale avond georganiseerd door het bruisende label PIAS. Locatie van dit eclectische gebeuren? Het Klokgebouw in Strijp-S, hét verzamelpunt van creatief Eindhoven. Het in 1983 opgerichte Belgische label vertegenwoordigt een breed spectrum aan artiesten, en stelde voor deze avond een indrukwekkende line-up samen: de Belgische bands Balthazar en dEUS, het Spaans-Britse collectief Crystal Fighters en de Franse electromusicus Vitalic. Afgesloten werd er met dj-collectief Boemklatsch.

Opener van de avond was rapper/hiphopper Pete Philly, waarna het de beurt was aan de meer indierockgetinte groepen. Het Vlaamse poprockcollectief Balthazar gold als eerste echte smaakmaker van de avond en pakte na een ietwat traag begin het publiek in met hun ritmische geluidsstructuren. Na de release van debuutalbum ‘Applause’ is het verhaal rond deze jeugdige band in een stroomversnelling geschoten, en verkochten ze inmiddels zowel in België als in Nederland al verschillende grote concertzalen uit. Balthazar staat garant voor een onderhoudende mix van indie rock en blijft dat kwaliteitslabel ook met recht dragen: ook de nummers van hun tweede plaat – die in 2012 uitgebracht zal worden – zijn van een niet te weerleggen kwaliteit.

Publiekstrekker van de avond was ongetwijfeld de alom bekende band van Tom Barman en de zijnen: dEUS. Deze goddelijke Antwerpse formatie vervulde de hooggespannen publieksverwachting met gemak: nummers als ‘Instant Street’ en vooral ‘The Architect’ zweepten de massale aanwezigen op en deden zelfs de meest stijve hark meedeinzen op de maat. Het Klokgebouw stond dankzij deze nummers even onder muzikale hoogspanning. Ook instant klassieker ‘Constant Now’ van hun meest recente album ‘Keep Me Close’ hakte er stevig in en deed de live reputatie van dEUS alle eer aan.

Revelatie van de avond was echter de Spaans-Britse formatie Crystal Fighters: vitaal bestormden zij het podium van het Klokgebouw en verloren deze rauwe energie – én de aandacht van het publiek – geen moment. De geluiden van stevige electropop en de elkaar opheffende stemmen van zanger Sebastian Pringle en zangeres Mimi Borelli vulden de zaal tot in de nok en deden het publiek heel wat calorieën verbranden. De aanstekelijke theatrale bewegingen van de bandleden – met de gitarist in ontbloot bovenlijf – die onstopbaar enthousiast over het podium hosten werden passend ondersteund door een staaltje ferme percussie. Deze exotische ritmes kwamen voort uit een typisch Baskisch slaginstrument: de txalaparta, die een beetje wegheeft van een gigantische houten xylofoon. Dat zanger Pringle bij momenten compleet onverstaanbaar was, kon de pret niet bederven: het waren de Crystal Fighters die de huisslogan van het label PIAS (‘Experience Music Differently’) volop belichaamden.

Helaas had de DJ-set van de Fransman Vitalic een minder groot publiek: het merendeel van de zaal liep leeg om wat te bekomen van de wervelende optredens van dEUS en Crystal Fighters. Toch is er één ding zeker: het [PIAS] NITES – concept staat garant voor een eclectisch muziekavontuur met een interessante mix van gevestigde waarden en jong geweld. Ook deze eerste editie in Nederland was niet anders dan een interessante dwarsdoorsnede van de kwaliteit waarvoor dit onafhankelijke label staat.

Vergeet niet de volgende [PIAS] NITES in je agenda te noteren. Op 16 en 17 februari 2012 kun je in Brussel genieten van onder meer Laurent Garnier LBS, MODESELEKTOR LIVE, M83 LIVE, Etienne de Crecy, Mr Nô, The Toxic Avenger, Raving Georges, Agnes Obel, Mogwai, DAAN, First Aid Kit en Roscoe. De line up is bovendien nog niet compleet. Check piasnites.com voor tickets, updates en andere info.