Verslag en foto's The Walkabouts in de Handelsbeurs op 21.01 - subliem

door Sven Volckerijck
Terry Lee Hale
Terry Lee Hale
Terry Lee Hale
The Walkabouts
The Walkabouts
The Walkabouts
The Walkabouts
The Walkabouts
The Walkabouts
The Walkabouts
The Walkabouts

(Foto’s door Johan De Man)

In de Handelsbeurs in Gent mocht Terry Lee Hale, blijkbaar net als zes jaar geleden, openen voor The Walkabouts. Deze Amerikaanse singer-songwriter woont tegenwoordig na vele omzwervingen in Parijs, al kan je de invloeden uit zijn geboortestaat Texas nog horen in zijn muziek. Na een instrumentaal gitaarnummer begon hij veelbelovend aan zijn set. Het aan The Walkabouts opgedragen ‘Big Mountain’ bleek echter een te kleffe ode aan de thuisstad, die muzikaal te weinig om het lijf had, en tot overmaat van ramp werd dit nummer gevolgd door een valse start voor het volgende lied, wegens technische problemen. Dat haalde ook nog eens de vaart uit de set. We moeten wel toegeven dat zijn afsluiter dan weer wél puik was.

Ook The Walkabouts hadden af te rekenen met technische problemen (een crackle in de basgitaar) bij de start van ‘Thin Of The Air’. Zij gingen daar evenwel met heel veel flair en humor mee om. En we kunnen meteen al verklappen dat ze ook duizend keer beter waren dan hun voorprogramma, méér nog, het was een uitmuntend, subliem concert.

Uiteraard werd er rijkelijk geput uit het nieuwe materiaal van het vorig jaar verschenen ‘Travels In The Dustland’, afgewisseld met heel veel oudere nummers. Hoogtepunten kiezen was in deze set bijzonder moeilijk, het was eigenlijk één groot hoogtepunt. Toch sprongen ‘The Light Will Stay On’ (wellicht hun grootste succes) en ‘The Diviner’ er nog uit. ‘The Diviner’ toonde zich ook live een uitstekende staalkaart van het vocale kunnen van zangeres Carla Torgerson en het gitaarwerk van Chris Eckman. Ook de overige bandleden, waaronder één nieuwe gitarist, kweten zich voortreffelijk van hun taak.

In de bisronde vertelde Chris Eckman een anekdote bij het ooit op een Sub Pop-sampler verschenen ‘Grand Theft Auto’, die zich afspeelde in België. Ze speelden in 1992 op een klein festivalletje in het oosten van het land, en één toeschouwer bleef de hele tijd van dichtbij hetzelfde verzoek schreeuwen. Aan hem werd de song dan ook meteen opgedragen. Het terechte applaus riep de groep nog een tweede keer terug voor opnieuw twee nummers, waarvan het laatste door Eckman benoemd werd als officially not even a Walkabouts song, but it’s as close as it can get.

Ook na bijna 30 jaar en na een pauze van 6 jaar, werd de klasse nog maar eens geëtaleerd. Eerder gebeurde dit al op het album en nu ook op het podium.

Setlist:
1. Every river will burn
2. The dustlands
3. Rebecca wild
4. They are not like us
5. Follow me an angel
6. Thin of the air
7. Lazarus heart
8. Long drive in a slow machine
9. The light will stay on
10. Soul thief
11. Acetylene
12. My diviner
13. Prayer for you
14. Jack Candy
15. The stopping-off place

Bis 1:
1. Horizon fade
2. Grand theft auto

Bis 2:
1. Wild sky revelry
2. Death At Low Water (van Chris & Carla)

Website The Walkabouts

Een recensie van hun recentste album, ‘Travels In The Dustland’, vind je hier

De Handelsbeurs programmeert de komende weken nog onder meer Loney Dear + Ansatz Der Maschine (26/1), Jane Birkin (27/1) en Sunday Bell Ringers + Senne Guns (3/2). Info en tickets hier

Album verdeeld door Munich Records