Verslag en setlist St. Vincent in de Melkweg op 29 februari: focus op laatste plaat

door Jort

Annie Clarke bracht vorig jaar onder het pseudoniem St. Vincent de geweldige plaat ‘Strange Mercy’ uit en bereikte daarmee eindelijk het grote publiek in Nederland en België. Vandaar dat de schone Amerikaanse vanavond in de grote zaal van de Melkweg haar kunstige gitaarliedjes ten gehore mag brengen. De focus ligt dan ook grotendeels op haar laatste plaat met her en der een uitstapje naar ouder materiaal.

Even zijn we bang dat St. Vincent haar kruit meteen al verschoten heeft door te starten met een drietal publieksfavorieten – ‘Surgeon’, ‘Cheerleader’ en ‘Chloe In The Afternoon’. Niets blijkt minder waar: de brunette weet onze aandacht ook de rest van het optreden gemakkelijk vast te houden. Haar stem moet even opwarmen, maar na een paar nummers hebben zowel Clarke als het publiek de smaak goed te pakken. Ze wordt ondersteund door een pittige begeleidingsband die het puntige gitaarspel van de artieste mooi aankleedt en gezamenlijk produceren ze een stevig en zelfverzekerd geluid. Tel daarbij de spectaculaire lichtshow op en je begrijpt dat St. Vincent ons binnen de kortste keren in haar ban heeft.

De soms wat stoïcijns aandoende Clarke wisselt hardere nummers slim af met her en der ballades en vertelt bovendien tussen de songs wat anekdotes. Tegen het einde van de set speelt ze een behoorlijk onstuimige cover van The Pop Groups ‘She Is Beyond Good And Evil’, om nog iets later de eerste ronde af te sluiten met het prachtige ‘Year Of The Tiger’. Natuurlijk doet St. Vincent nog een toegift, ze komt terug voor twee nummers van haar oudere platen. We horen een adembenemende, intieme versie van ‘The Pary’ gevolgd door ‘Your Lips Are Red’ waarbij werkelijk alle remmen los gaan. Als een dolle werpt Clarke zich het publiek in om beestachtig heen en weer te springen en zelfs haar gitaar uit handen te geven. Het is een spectaculair einde van een hele mooie avond. St. Vincent bezweert, vertedert én overtuigt.

Setlist:
Surgeon
Cheerleader
Chloe in the Afternoon
Save Me From What I Want
Actor Out Of Work
Dilettante
Black Rainbow
Cruel
Champagne Year
Neutered Fruit
Strange Mercy
Marrow
She Is Beyond Good and Evil (The Pop Group cover)
Northern Lights
Year of the Tiger
Encore:
The Party
Your Lips Are Red

Melkweg zet binnenkort onder meer Sleigh Bells (08.03), Tindersticks (11.03) en Blood Red Shoes (13.04) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

St. Vincent website