Verslag + foto's finale Humo's Rock Rally op 25.03 – Compact Disk Dummies winnen

door Bart Somers

De laureaten van Humo’s Rock Rally 2012 zijn bekend. De publieksprijs gaat naar Sleepers’ Reign, de jury koos voor Compact Disk Dummies op 1, Sleepers’ Reign op 2 en Float Fall op 3. Hieronder lees je ons verslag zoals dat tijdens de finale live werd gebracht door Tiffany Devos en Bart Somers, zonder te weten wat de jury later op de avond zou beslissen.

Float Fall
Sleeper s Reign
Sleeper s Reign
Sleeper s Reign
Compact Disk Dummies
Compact Disk Dummies
Compact Disk Dummies
Float Fall
Reena Riot
Sleeper s Reign
Sleeper s Reign
Sleeper s Reign
Geppetto and The Whales
Geppetto and The Whales
Lili Grace
Lili Grace
Tourist
Compact Disk Dummies
Compact Disk Dummies
Compact Disk Dummies
Chloe Carrette
Tubelight
Tubelight
Tubelight
Radial Sequence
School Is Cool
School Is Cool

(Foto’s door Tina Herbots)

Met een lied dat zowel qua stijl als qua niveau van Beach House had kunnen zijn trapt Float Fall de finale op gang. De gitarist, die telkens hij zijn mond open trekt aan The xx doet denken, straalt vertrouwen uit. Mede dankzij de knappe samenzang en de elfenstem van de zangeres werkt deze soundtrack voor een geslaagde zonsondergang ook om rustig te ontwaken op een zonnige zondagmiddag.

Reena Riot doet het nog steeds solo. Deze keer opende ze niet met haar stamp-nummer, maar houdt het eenvoudig met haar gitaar/stem-formule. Door haar openheid en sympathie weet de jongedame het publiek al snel aan haar kant te krijgen. Al draagt haar prachtige zang hier zeker ook toe bij. Een dijk van een stem en een akoestische gitaar, zo is ene Selah Sue ook ooit begonnen…

Sleepers’ Reign stak iets bombastischer van wal dan tijdens de preselectie en de halve finale, al was hun muziek nog steeds zweverig genoeg om de gemiddelde luchtballon af te troeven. Komt het door de cover van ‘Like a Rolling Stone’ dat de zang ons aan Dylan doet denken? De frontman steekt er in elk geval lichtjes bovenuit bij een voor de rest vrij statische groep.

De groep die eruit springt qua zelfvertrouwen en hitallure hoeven we je ongetwijfeld niet meer voor te stellen. Geppetto & The Whales doen met hun folky gitaarliedjes en looks menig vrouwenhart sneller slaan, ook de jongens overtuigen ze door hun muzikale reputatie te bevestigen. Er staat hen ongetwijfeld een mooie toekomst te wachten, zelfs al winnen ze de finale niet. De radiohits bleven op stal, een berekende gok?

Het dominante genre van elektronische klanken wordt ook doorgetrokken door Lili Grace, twee zusjes die op het podium het beste van zichzelf proberen te geven. Hun originele troef, de celloklanken, zorgen voor een dreigend sfeertje. Wat begint op te vallen is dat er veel groepen hetzelfde niveau halen en dat een winnaar kiezen niet eenvoudig zal zijn.

Antwerpen boven? Veelzijdigheid is alleszins een kenmerk dat perfect van toepassing is op Tourist. Veel meer dan in de halve finale spitste de man zich toe op pure hip hop, al was zijn set doorspekt van een oosterse sfeer. De Antwerpse folk bleef in de kast, wat de saxofoon niet belette om een geslaagde rol op te eisen. De rapper had ook een vriend meegebracht die verdacht veel als Sean Paul klonk. Des te beter, want zo konden ze ons overtuigen dat een finaleplaats meer dan verdiend is.

It’s a party Jim but not as you know it. Compact Disk Dummies slaan een brug tussen de new wave en EBM uit de jaren tachtig en de electro van nu. Dit doen ze met de nodige bravoure en show. Diepe bassen zorgen in dit genre alijd voor een surplus. Het risico bestaat wel dat het duo teveel gaat klinken als een Goose nummer twee.

Zou Kelis ons kunnen boeien als ze zonder band op een podium haar ding deed? Met de stem van Chloë Carette is niets mis, al zal ze onze handen pas echt op elkaar krijgen als het soundmixgehalte omlaag gaat. Al krijgt Rihanna natuurlijk ook airplay op Studio Brussel.

Hoewel de wedstijd Humo’s Rock Rally heet moeten we tot de negende band wachten om echte rock te horen. De shoegaze van Tubelight klinkt strak en to the point. En erg luid. We kennen ministers die de zaal huilend zouden verlaten. We rekenen deze goed op elkaar ingespeelde bende tot de kanshebbers.

Hoewel de laatste loodjes soms het zwaarst wegen, hadden we bij Radial Sequence niet het gevoel dat we snakten naar het einde. De groep trok onze aandacht met een polyvalent geluid dat schippert tussen shoegaze en pop, Radiohead en het oude Death Cab For Cutie. In een klassieke vierkoppige formatie gingen we al rockend het einde tegemoet.

Nu mogen de zenuwen de kop opsteken, want de jury gaat beraadslagen. Intussen krijgt het publiek ex-Rock Rallybands Willow en School Is Cool voorgeschoteld.

De top 3 van Tiffany:
Tubelight
Float Fall
Reena Riot

De top 3 van Bart:
Float Fall
Lili Grace
Geppetto and the Whales

Onze pronostiek:
Reena Riot (jury)
Compact Disk Dummies (publiek)

Check hier de previews op en de verslagen van alle preselecties en halve finales

Humo’s Rock Rally op de site van Humo zelf