Verslag + foto’s Temples in de Botanique op 31.03: triomftocht

door Pieter Malliet

Nog geen half jaar nadat we hen aan het werk zagen in de intimistische Rotonde lijkt Temples klaar om qua zaalcapaciteit hoger te mikken dan de Botanique. Een vijftal minuten voor aanvang van hun concert is het immers reeds koppen lopen in een bomvolle Orangerie. Ongetwijfeld zit de alom goed onthaalde langspeler ‘Sun structures’ daar voor iets tussen.

Verslag Pieter Malliet, foto’s Damon De Backer

Het Britse viertal maakt van hun passage in Brussel dan ook een ware triomftocht. Als de psychelische rockers het podium betreden op de tonen van The Wallace Collections ‘Daydream’ en daarnaast nog eens een paar woordjes Frans blijken ingestudeerd te hebben, kunnen we alvast spreken van een geslaagde captatio benevolentiae. In vergelijking met hun optreden in november, toen resoluut voor een dynamische rockaanpak gekozen werd die naar onze mening iets te weinig ruimte liet voor nuances, vindt de band dit keer een beter evenwicht tussen bedwelmende sfeerschepping en energieke gitaarrock.

Voor een enthousiast publiek stelt dit hen in staat een aantal roesopwekkende instrumentale stukken mooi uit te werken zonder dat de algehele vaart erbij inschiet. Terwijl de show, die uiteraard hoofdzakelijk is opgebouwd uit songs van het debuutalbum, eigenlijk geen mindere momenten kent, onthouden wij als hoogtepunten vooral persoonlijke favoriet ‘The golden throne’ en het drammerig hypnotizerende ‘A question isn’t answered’.

Na het als bisnummer gereserveerde Beatlesiaanse ‘Shelter song’ kijken we nog wat in hogere sferen terug op een uitermate geslaagde en opzwepende avond. We zijn benieuwd waar we Temples een volgende keer aan het werk zullen zien, want dit getalenteerde retrocombo lijkt voorlopig allerminst aan zijn limiet te zitten.

De Botanique programmeert binnenkort onder andere Tokyo Police Club (03.04), Sleepy Sun (12.04) en The Julie Ruin (20.05). Een volledige concertkalender, info en tickets vind je hier.

Temples website