Verslag Les Nuits Botanique 16 mei 2014 met James Holden en Luke Abbott

door Anthony Brynaert

En we zijn weer vertrokken. Van 16 tot 26 mei is de Botanique opnieuw het middelpunt van de muziekwereld. James Holden mocht de spits afbijten en hij kwam, vergezeld door zijn pupil Luke Abbott als voorprogramma, zijn briljante laatste plaat ‘The Inheritors’ voorstellen. De openingsdag van Les Nuits was er meteen een om U tegen te zeggen want ook de fenomenale spring-in-‘t-veld tUnE-yArDs kwam haar recentste worp ‘Nikki Nack’ voorstellen in het Koninklijk Circus.

In de Orangerie mocht Luke Abbott om acht uur aan zijn set beginnen. Hij geldt als een van de meest beloftevolle en bejubelde producers die hun werk op Holdens platenlabel Border Community uitbrengen. Naarmate zijn concert vorderde, liep de tent al aardig vol maar we hadden niet het gevoel dat Luke een verwoestende indruk achterliet. Dat kwam grotendeels doordat hij eerder een aaneengesloten mix van een uur bracht in plaats van meer song- en melodisch gericht materiaal van zijn nieuw uit te komen album.

Abbott draaide dan ook geen echte nummers, eerder losse flarden muziek en geluiden die hij bij mekaar bracht en in elkaar liet overvloeien. Soms werkte die formule uitstekend, op andere momenten zag je de verveling bij sommige toeschouwers toeslaan. Het duurde dan ook tot het einde van zijn set vooraleer er een eerste applaus losbarstte. Er was jammer genoeg ook ontzettend weinig interactie tussen artiest en publiek. In zijn zestig minuten durende draaibeurt zagen we hem welgeteld één keer opkijken naar de toeschouwers. Naar het einde van zijn optreden toe speelde de man plots een meer dance-gerichte stijl en dat had Abbott misschien wat eerder moeten doen. De aanwezigen waren plots wel helemaal mee en het zorgde ervoor dat zijn set toch een succesvol einde kende.

the_inheritors

Daarna was het de beurt aan James Holden om een uur lang te imponeren. De meester kwam, zag en overwon. Verrassend was dat er niet één maar twee artiesten op het podium stonden. Een drummer versterkte de live-uitvoering van ‘The Inheritors’. Dat bleek een gouden zet. Het gaf de set meer ademruimte en een extra dimensie. Door een echt instrument aan de machinerie van James toe te voegen, kreeg de zware elektronica meer leven.

Holden zelf was duidelijk in zijn nopjes. Hij leek enigszins verrast door de publieksaandacht en de uiterst positieve respons. Het was duidelijk dat het merendeel van de toeschouwers zijn werk goed kende. Ze gingen dan ook helemaal mee in zijn verhaal. Stilstaan was onmogelijk, wat ons enigszins verwonderde. Tijdens één van zijn befaamde dj-sets zou dat logisch geweest zijn maar de Brit speelde op een nummer na alleen werk uit zijn recentste worp ‘The Inheritors’. Wanneer je dat album beluistert, roept het vooral grijze beelden op. Het is muziek die je associaties doet maken met een verlaten metalen fabrieksgebouw, een plek waar duidelijk weinig vreugde te bespeuren valt. De songs kregen live een andere dimensie, wat voor een groot deel de verdienste was van de drummer die het geheel ontegensprekelijk meer kleur gaf.

Opener ‘Rannoch Dawn’ zette meteen de toon voor de rest van het concert. Het is op de plaat niet meteen een van de knallers, hier bewees het op het podium toch fenomenaal te kunnen zijn. Ook ‘The Inheritors’ bleek een grotere killer dan verwacht. Opvallend was dat de verwoestende albumnummers zoals ‘Gone Feral’ en ‘Blackpool Late Eighties’ hier net iets minder uit de verf kwamen en er niet bovenuit staken. Het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld ‘The Caterpillar’s Intervention’, dat ons met zijn explosie van freejazz op het einde uitgeteld achterliet. Zo’n briljant pareltje kan alleen Holden maken.

Het enige minpunt van zijn set was de tijdsduur. Een uur voor zo’n grootheid is toch wel te weinig, de bibliotheek muziek waarover hij beschikt is eindeloos. We hadden er graag nog 10 nummers bijgekletst maar de lichten gingen onherroepelijk aan. Dat doet niets af van wat James Holden ons bracht en we keerden in een heerlijke roes terug huiswaarts.

Les Nuits Botanique programmeren vandaag en de komende dagen nog onder meer Jagwar Ma (17.05), We Have Band (18.05) en ZZZ’s (19.05). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Website James Holden

Website Luke Abbott