Verslag Sleigh Bells + Charli XCX op 5 Days Off in de Melkweg op 08.03

door Jort

Naast producers en dj’s boekt het Amsterdamse festival 5 Days Off ieder jaar ook vooruitstrevende bands en artiesten die elektronisch georiënteerde muziek maken. Op de donderdagavond van het festival staan de Britse hype Charli XCX en het noisepop-duo Sleigh Bells geprogrammeerd.

Charli XCX is sinds enkele maanden een ware hype op het wereldwijde web. Met slechts enkele singles op zak is het nog maar de vraag of de Britse dame zich zal ontpoppen tot – pak ‘m beet – de nieuwe Marina & the Diamonds of toch een één-hit-wonder zal worden. Op het podium blijkt Charli maar één ding te willen: indruk maken door hard te schreeuwen, als een gek rond te springen en veelvoudig met de dijen tegen de microfoonhouder aan te schuren. Na enkele nummers krijgen we de indruk dat ze dit vooral doet om te verbergen dat haar liedjes lang niet allemaal even sterk zijn. Vooruit, de hitjes ‘Stay Away’ en ‘Nuclear Season’ zijn lekker, maar voor de rest is Charli’s muziek vooral groots aangezette pulp.

Op naar het volgende optreden: Sleigh Bells. Als deze band uit Brooklyn het podium beklimt is de kleine zaal van de Melkweg tot aan de nok toe gevuld. Hoewel Sleigh Bells oorspronkelijk een duo is, heeft het Amerikaanse tweetal er voor deze tour een extra gitarist bij gehuurd. Verder worden we vanaf het podium aangestaard door een twaalftal gigantische speakers en flink wat lampen en stroboscopen. Sleigh Bells heeft klaarblijkelijk alles uit de kast getrokken om het weinig subtiele geluid van hun platen op een overweldigende manier naar het podium te vertalen. Toch gaat de meeste aandacht vanavond uit naar de charismatische zangeres Alexis Krauss. Ze blijkt een waar podiumbeest en windt het publiek in een mum van tijd om haar vinger.

We krijgen een mengelmoes van oude hits (Infinity Guitars, Kids, Riot Rhythm) en nieuwe nummers (Comeback Kid, Born To Lose) voorgeschoteld. Het is opvallend dat de liedjes van de nieuwe plaat ‘Reign Of Terror’ een stuk rommeliger klinken dan het oudere materiaal. Het geluid blijkt sowieso niet het sterkste punt van de act: de gitaren zijn slecht afgestemd op de meelopende band en Alexis’ stem is grillig en soms zelfs vals. Gelukkig staan de liedjes als een huis en maakt de show genoeg indruk om deze oneffenheden snel te vergeten. Bij de toegift, die onder andere bestaat uit het fijne ‘Rill Rill’, duikt Alexis gretig het publiek in om aan het einde nog een rondje te crowdsurfen. De adrenaline giert nog door ieders lichaam als we de zaal uitlopen, en dat mag als een goed teken beschouwd worden.

5 Days Off dendert na deze optredens nog tot in de vroege uurtjes door. Ook komend weekend zijn er in het kader van het festival nog tientallen activiteiten verspreid over het centrum van Amsterdam. Check www.5daysoff.nl voor meer informatie en tickets.

Sleigh Bells website

Charli XCX website